SAMSUN (İHA) - Türkiye'de imalat sanayiinin yüzde 17'lik kısmını oluşturan gıda sanayiinde yaklaşık 30 bin gıda işletmesi faaliyet göstermesine rağmen gıda mühendisi sayısının 10 binlerde kalmasının sektörde problemler yaşanmasına neden olduğu öğrenildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Kadir Hurşit, Türkiye'de gıda sanayiinin başarılı olabilmesi için bilginin gereği gibi kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. A. Kadir Hurşit, gıda sanayiinde teknolojinin etkisini gösterdiğini ancak ihracat rakamlarına bakıldığında büyümenin yerinde saydığını dile getirerek, "Gıda sanayiimiz sadece iç pazarda değil ihracatta da önemli bir yere sahiptir. Türkiye'de gıda sanayii imalat sanayiinin toplam yüzde 17'lik kısmını oluştururken, ihracat içindeki payı yüzde 11'dir. Son 20 yılda önemli yatırımlar yapılan bu sanayi dalında, son 10 yıllık büyüme oranı yüzde 3.4 iken aynı dönemde ihracatta meydana gelen artış yüzde 7.7'dir" dedi.
Türkiye'de yaklaşık 30 bin gıda işletmesinin faaliyet gösterdiğini, bunlardan 2 bin 500 kadarının üretim anlayışı ve teknik imkanlar bakımından gelişmiş kabul edildiğini kaydeden Hurşit, "Gıda işletmelerimizin yüzde 65'ini un ve unlu mamuller, yüzde 12'sini meyve ve sebze ürünleri, yüzde 11'ini süt ve süt ürünleri, yüzde 3.5'ini bitkisel margarin ve yağ, yüzde 3'ünü şekerli ürünler, yüzde 1'ini et ürünleri ve kalan yüzde 4.5'ini ise içecek gıdalar ve diğer gıdalar oluşturmaktadır" diye konuştu.
DİE verilerine göre, gıda sanayiinde 105 bin kişinin istihdam edildiğine de değinen Hurşit, gerçek sayının bundan çok daha fazla olduğuna işaret etti. Hurşit, "Mevcut durum içersinde küçük gıda işletmelerinin sayısının çok fazla olması ve geniş bir yelpazede yer alması, kontrol edilmelerini güçleştirdiği gibi yapılan üretimlerin ne kadar güvenilir olduğu ve tüketicilerin sağlığına ne derecede önem verildiği konusunda ise ciddi şüpheler vardır. Üstelik ülkemizde yıllardır gıda konusunda belli ve etkili bir politika uygulanamaması bu konunun önemini daha da artırmaktadır. Ülkemiz gıda üretimi konusunda atıl bir kapasiteye sahip olmasına karşın bu gücü etkin olarak kullanmakta problemler yaşanmaktadır" açıklamasını yaptı.
Problemlerin başında, tarımsal üretimden kaynaklanan sorunların geldiğini söyleyen Hurşit, tarım politikalarındaki yetersizlikleri de vurguladı. Hurşit, "Ayrıca, kaliteli ve dengeli miktarda hammadde sağlamada yaşanan sıkıntılar, gıda üretiminde teknolojik imkanların yeterince kullanılmaması, ekonomik zorluklar, üretimde yaşanan bilgi eksikliği, üretim anlayışının değişen dünya şartlarına uydurulamaması ve ürünleri pazarlamada yaşanan sıkıntılar sorunlar yumağı olarak öne çıkıyor. Genel olarak incelendiğinde gıda sanayii, uygulamalı fen bilimlerinin ve iktisadi tekniklerin bir arada kullanıldığı disiplinler arası bir yapı göstermektedir. Bu nedenle bu sektörde başarı, bilginin gereği gibi kullanılması ile yakından ilgilidir. Türkiye, dünya standartlarına ve tekniğine uygun, kaliteli üretim anlayışı ile iç pazar ve küresel pazarda rekabet edebilmek için gıda mühendislerinin bilgisinden faydalanmalıdır" şeklinde konuştu.
Hurşit, Türkiye'de 27 üniversiteden her yıl yaklaşık bin 100 gıda mühendisinin mezun olduğunu ve bugün gıda mühendisi sayısının 10 bine ulaştığını da sözlerine ekledi.