Türkiye'de Iklim Hareketinin Tarihi

İSTANBUL (A.A) - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) "Türkiye'de iklim hareketinin kısa tarihi: Uluslararası müzakerelerden ulusal politikaya"

İSTANBUL (A.A) - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) "Türkiye'de iklim hareketinin kısa tarihi: Uluslararası müzakerelerden ulusal politikaya" başlıklı araştırma notunda, 2009'da Kopenhag'daki iklim zirvesinden bağlayıcı bir anlaşma çıkmamasının, iklim hareketlerinin stratejilerini değiştirmesine yol açabileceği belirtildi.

BETAM Araştırma Görevlisi Dr. Barış Gencer Baykan tarafından hazırlanan araştırmada, eylem takvimini büyük oranda uluslararası iklim müzakerelerine göre belirleyen Türkiye İklim Hareketinin, 2005'te gelişmeye başlayan küresel iklim hareketinin bir parçası olduğu, iklim değişikliği ile mücadelede bağlayıcı ve etkin bir uluslararası anlaşma için küresel taleplere katıldığı hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

İklim müzakerelerinin, iklim hareketinin Türkiye'de hükümete ve ilgili bakanlıklara yönelik taleplerini duyurmaları ve kamuoyu desteği almaları açısından bir meşruiyet yarattığı belirtilen araştırmada, Türkiye'nin mutlak bir sera gazı salım azaltım hedefi koyması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjileri desteklemesi gibi taleplerin, çoğunlukla bağlayıcı bir küresel anlaşmaya Türkiye'nin de katılması üzerinden tartışıldığına değinildi.

Araştırmada, 2011 yılı toplam sera gazı salımları 1990 yılına göre yüzde 124 artış gösteren Türkiye'nin, bugüne kadar hiçbir sera gazı salım taahhüdünde bulunmadığı kaydedildi. Çalışmada, uluslararası iklim müzakerelerinde bağlayıcı kararlar çıkmadığı sürece Türkiye'nin, özel koşullarını bahane ederek iklim değişikliğine karşı ulusal ve uluslararası planda etkin bir mücadele vermekten kaçındığı öne sürüldü.

Türkiye iklim hareketinin, müzakerelerin yarattığı fırsatlar kadar kısıtlarıyla da karşılaştığı, özellikle 2009'da Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan iklim zirvesinin, zayıf bir mutabakat metni ile sona erdiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Türkiye İklim Hareketinin, 2007'de başlattığı "Türkiye Kyoto'yu İmzala' kampanyasıyla iklim değişikliğinin gündeme yerleştirdiği ve karar vericilerin üzerinde etkili olmaya çalıştığı belirtilen araştırmada, 2009'da Kopenhag'da bağlayıcı bir anlaşma kararı çıkmamasının, küresel ve ulusal iklim hareketlerinin, stratejilerini değiştirmesine ve orta vadede ulusal iklim politikalarının oluşturulmasına ağırlık vermesine yol açabileceği kaydedildi.

Muhabir: Andaç Hongur

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: