Türkiye’de ilk iftar topu serhat şehri Kars’ta atıldı

Türkiye'de Ramazan'ın ilk iftar topu serhat şehri Kars’ta tarihi kalede atıldı. Kars’ta Ramazan ayının...

Türkiye'de Ramazan'ın ilk iftar topu serhat şehri Kars’ta tarihi kalede atıldı.
Kars’ta Ramazan ayının ilk akşamı, Kars Valiliği tarafından düzenlen etkinlikle Kars Kalesi’nden atılan iftar topu ile vatandaşlar oruçlarını açtı. Vali Ahmet Kara’nın da katıldığı programda, 'Ateşleyici yeterlilik belgesi' bulunan ve aynı zamanda gazeteci olan Tacettin Durmuş’un ilk Ramazan topunu atmasına gazeteci arkadaşları da eşlik etti. İftar saatinin gelmesiyle birlikte Kars’taki camilerin minarelerinden yükselen ezan sesi ile birlikte iftar topunun fitilini ateşleyen Durmuş, Kars Valisi adına tüm İslam aleminin Ramazanını kutladı.
Ramazanın ilk günü ezan saatinden önce Kars Kalesi’ne gelen arkadaşları Durmuş’un topu hazırlaması sırasında yanında hazır bulundu. Topun hazırlanışı sırasında kaleye gelen Kars Valisi Ahmet Kara, "İftar saatinde orucu top sesiyle açma geleneği, birçok yerde olduğu gibi Kars'ta da halen yaşatılıyor. Ezanın başlamasıyla Kars semalarında "Ramazan topu" patlıyor. Kars halkı yıllardır iftarını ezanın okunması ve Ramazan topunun atılmasıyla açıyor. Kars Valiliği tarafından geleneksel hale getirilen iftar topu bu yılda akşam ezanı eşliğinde tarihi Kars Kalesinden atıldı. Ateşleyici yeterlilik belgesi bulunan Tacettin Durmuş, hazırladığı Ramazan topunu son 7 yıldır Kars’ta attığını kaydederek, vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu ve top sesine alıştıklarını söyledi. Durmuş ayrıca, "Kars’ta 7 yıldır Kars Valiliği adına tarihi Kars Kalesi’nde atıyorum. Kaleye yakın olan Evliya Camii'nden yükselen ezan sesiyle birlikte topu patlatıyorum. Topun sesi geniş bir alandan duyuluyor. Ben de iftarımı burada bana eşlik eden gazeteci arkadaşlarım birlikte açıyorum." dedi.
Bir su bidonu içerine kumla sıkıştırılan karton bir boru içine yerleştirilip fitili ateşlenen topun hem Uzakdoğu'dan ithal edildiğini son yıllarda ülkemizde de yapıldığını söyleyen Durmuş, "Boru şeklindeki Ramazan topunun bilirkişi tarafından atılması durumunda hiçbir tehlikesi bulunmuyor. 100 metrenin üzerinde havada patlayarak ses efekti veriyor. Bu ses ise Kars’ın her yerinden duyuluyor." diyerek işini ne kadar titizlikle gerçekleştirdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz