Türkiye’de İlk Kez “ıcofort/ Icomos Buluşması” Diyarbakır'da Gerçekleşecek

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın Dünya Kültür Mirası adaylık dosyasında yer almaya çalışmaları...

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın Dünya Kültür Mirası adaylık dosyasında yer almaya çalışmaları kapsamında, Türkiye’de ilk kez Diyarbakır’da 11-14 Nisan 2013 tarihlerinde “ICOFORT/ICOMOS Buluşması” gerçekleşecek. 15 farklı ülkeden 36 uzman ile Türkiye’den 20 uzman ve araştırmacının katılacağı toplantıda Diyarbakır Surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası Adaylığı sürecine katkılar sunması hedefleniyor.

Diyarbakır surlarının Dünya Kültür Mirası arasında yer alması için Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilk düzenlenecek olan, “ICOFORT/ICOMOS Buluşması”na Diyarbakır ev sahipliği yapacak. Diyarbakır’ın farklı sanat, kültür ve inançların güven içinde asırlar boyu yaşadığı olağanüstü birleştirme ve yeniden üretme kabiliyetine sahip bir kent olduğunu dile getiren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, valilik tarafından cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeleriyle proje çizim ve restorasyon çalışmaları yapıldığına vurgu yaptı. Vali Toprak, “Diyarbakır Surlarının UNESCO Kültür Mirası Adaylığı sürecinin en iyi şekilde ilerlemesi için yapılan çalışmalar hızla devam etmektedir. Diyarbakır tarihi kenti ve kalesi, kentsel tarihin gelişimini ve geçmiş birikimini tüm evreleriyle simgeleyen tarihin en erken dönemlerinden başlayarak, büyük uygarlıkların bıraktıkları belgelerin varlığını günümüze dek taşıyan elzem bir örnektir. Bu abidevi eserin tüm dünya insanlarının mirası olduğuna olan inançla, 'Diyarbakır Kalesi ve Surları', UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki yerini almıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yerelin katılım ve katkılarıyla hazırlanan Alan Yönetimi Sınırı Ekim 2011’de onaylanmıştır. 2013 yılının Eylül ayında ön başvuru dosyasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulması adına gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

"DİYARBAKIR BÜYÜK DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞAYACAK"

Valilik koordinesinde son yıllarda sistemli ve özverili bir şekilde çalışmalar sürmekte olduğunu belirten Vali Toprak, bu çalışmalarla Diyarbakır surları son dönemlerindeki en büyük değişim ve dönüşümünü yaşayacağını söyledi. Vali Toprak, “Ev sahipliğini Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer ve uzmanların da yer alacağı “ICOFORT/ICOMOS Buluşması” yurt içi ve yurt dışında bulunan farklı üniversitelerden birçok UNESCO Kültür Mirası uzmanları, sivil toplum kuruluşlarından ve kamu kurumlarından konunun uzmanı akademisyenler ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleştirilecektir. Amacımız binlerce yıllık tarihe mal olmuş Diyarbakır Surlarını ulusal uluslararası alanda geleceğe taşımak UNESCO kültürel miras listesine kalıcı olarak girebilmesine vesile olmaktır. Diyarbakır Surlarının geçmişi, bu günü ve UNESCO Kültür Mirası Adaylık sürecinin en iyi şekilde ilerlemesi için yapılan çalışmalar konunun uzmanları tarafından masaya yatırılacak. Onların gözüyle UNESCO süreci tartışılacak ve fikirler sunulacak. Ülkemizde ilk defa Diyarbakır’da yapılacak olan “ICOFORT/ICOMOS Buluşması” bir ilk olması açısından oldukça önem taşımaktadır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: