"Türkiye'de işkence, kötü muamele azaldı"

BRÜKSEL (ANKA) - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'de geçen yıl meydana gelen işkence ve kötü muamele sayılarıyla ilgili bir önergeyi yanıtlarken, sayılarda azalma görüldüğünü bildirdi. Rehn, "Bununla birlikte olaylar hala, özellikle gözaltı başlamadan önce vuku bulmaktadır" dedi.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, İngiliz parlamenter Robert Kilroy-Silk'in "Türkiye'de İşkence" başlıklı yazılı soru önergesini yanıtladı. Kilroy-Silk önergesinde, Komisyon'un geçen yıl Türkiye'de cereyan eden kaç işkence ve kötü muamele olayından haberi olduğunu sordu.

Reklam
Reklam

-AZALIYOR AMA ÖZELLİKLE GÖZALTI BAŞLAMADAN ÖNCE HALA VAR-

Olli Rehn, önergeye yanıtında, işkence ve kötü muameleyle ilgili gelişmelerin Komisyon tarafından yakından izlendiğini bildirdi. Bu çerçevede ilgili uluslar arası örgütlerle özellikle de İşkencenin Önlenmesi İçin Avrupa Komitesi yönetimi ve Türk İnsan Hakları Kurumları ve sivil toplum örgütleriyle düzenli ilişki kurulduğunu belirten Olli Rehn bu çalışmaların Komisyon'a Türkiye'de işkence ve kötü muamelenin durumu konusunda genel bir değerlendirme yapma olanağı sağladığını kaydetti. Genişlemeden Sorumlu Üye Olli Rehn, "Komisyon 2007 Türkiye İlerleme Raporu'nda, belirlenen işkence ve kötü muamele olayları sayısında bir azalış trendi bulunduğuna, Türk yasal çerçevenin geniş güvenceler içerdiğine işaret etmiştir. Bununla birlikte olaylar hala, özellikle gözaltı başlamadan önce vuku bulmaktadır" dedi.