Türkiye'de Meclise Giren 4 Büyük Parti Birer Müzik Türü Olsaydı Ne Olurdu?

1 Kasım seçimlerinde meclise giren 4 büyük parti ve bonus niyetine baraj nedeniyle mecliste yer alamayan diğer partilerden bazılarına kendimizce müzik türleri yakıştırdık. Ne kadarına katılıyorsunuz?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)

7 Haziran seçimlerinde oy oranında büyük düşüş yaşamasına rağmen 4 ay gibi kısa bir sürede Türkiye seçmeninin yarısını yeniden etkilemeyi başaran AK Parti. Türkiye'de bu kadar geniş bir kitleye hitap eden tek bir müzik türü var: Türkçe Pop. Genellikle basit, akılda kalıcı sözler ve melodilerle Türkiye'deki müzik pazarının büyük bölümünü döndüren Türkçe Popun, AK Parti'yi en iyi anlatan müzik türü olduğunu düşünüyoruz. AK Parti pratik, hızlı ve kısa vadede etkili çözümlerle ve vaatlerle seçmeni etkileyen bir parti. Popüler batı müziği ve Türkiye kültürünün bir harmanı Türkçe Pop ise bol tekrarlarla gündelik meseleleri (özellikle kişisel ilişkiler, daha da özele inersek aşk ilişkilerini) halk diliyle anlatmayı seçen bir müzik türü. Türkçe Pop müziğin sözlerindeki basitlik, ağdalı dilden uzak durması ve söyleyeceğini direkt söyleyen yapısı AK Parti'nin kullandığı söylem ve üsluba en yakın olduğu için Türkçe Pop AK Parti'dir diyoruz.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Çok net değil mi? CHP, tabii ki, Türk Klasik Müziği. Dikkat edin yalnız, Klasik Türk Müziği değil. Cemal Reşit Rey'lerden, Ahmet Adnan Saygun'lardan bahsediyorum. Günümüzde ise tabii ki Fazıl Say!

Bugün kullandığımız notasyon ve müzikle ilgli her türlü inovasyonun temelinde Klasik Müzik olduğu göz ardı edilemeyecek bir gerçek. CHP'ye ise Türkiye'deki demokrasi geleneğinin temelini atan parti demek yanlış olmaz. Ne yazık ki Türk Klasik Müziği ile CHP'nin de kaderleri birbirine benzemiş ve bu temel üstüne tek tük hamleler dışında (bugün dünyanın sayılı piyanist ve klasik müzik bestecilerinden biri Fazıl Say'ın da çabaladığı gibi) fazla bir şey inşa edilememiş.

Halkların Demokratik Partisi (HDP)

Sanırım HDP'yi en iyi anlatacak müzik türü Etnik/Füzyon Caz olurdu. Çok geniş bir kitleye hitap etmese de farklı kesimlerin ilgisini çekebilecek tınılar barındıran bir müzik türü. Türkiye'den örnek vermek gerekirse Mercan Dede, Erkan Oğur, Okay Temiz, belki biraz zorlarsak İlhan Erşahin'i de ekleyebiliriz. Doğu ve batı geleneksel ve çağdaş müziğine ait etkileri caz ile harmanlayan Etnik Caz ile HDP'nin yatay örgütlenmesi ve bu sayede toplumun çok farklı kesimlerinden seçmenleri bir çatı altında toplayabilmesi bize bir hayli paralel geldi.

Reklam
Reklam

Paralel derken vallahi bir şey ima etmiyoruz.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

Biz MHP'ye en uygun müziğin Arabesk Rap olduğuna karar verdik. Arabesk Rap'taki agresif, resitatif vokal tarzı ve sert sözler bize fazlasıyla MHP'yi anımsattı. Kısıtlı bir kitleye hitap etmesi ve seveninin bu müziğe delicesine bağlanması da Arabesk Rap ve MHP arasında tespit ettiğimiz benzerliklerden bir başkası. Çağdaş dünyaya uyum sağlamaya çabalarken kendi kabuğundan çıkamayanların müziği Arabesk Rap, neredeyse MHP'nin tanımı diyebiliriz.

BONUS 1: Liberal Demokrat Parti (LDP)

Gelelim neredeyse bütün seçmenlerin çok sevdiği ama bir türlü oy vermediği LDP'ye. Düşündük, taşındık ve LDP'yi en iyi anlatan müzik türünün Smooth Caz olduğuna karar verdik. Bazı çevrelerce asansör müziği veya otel lobisi müziği olarak da adlandırılabilen bir tür. Genellikle kimsenin, dinlemeye itirazı olmasa da, açıp biraz Smooth Caz dinleyesi gelmez. Fon müziği olarak herkesin hoşuna gider ama insanda pek de merak uyandırmaz. Eksikliği hissedilmese de varlığı her zaman iyidir. Çeşittir. Hayata keyif ve renk katması olasıdır.

Reklam
Reklam

BONUS 2: Baraj altındaki diğer partiler

Tüm siyasi partilere ayrı ayrı müzik türü bulmak yerine -LDP'nin bir istisna olduğunu kabul edelim, lütfen yani- oy aralığı %2'nin üzerine çıkamayan diğer partilere Indie diyip geçeceğiz. Neden olduğunu bile anlayamadığımız, kendileriyle neredeyse birebir aynı görüşü paylaşan diğer partilerden farkını bir türlü idrak edemediğimiz bu partileri aslında bir müzik türü bile olmayan Indie'ye benzetmemizi anlayışla karşılamanızı umuyoruz.

Düşene bir de biz vurmuş olduk. Kusura bakmayın :)