Türkiye'de namus araştırması

Türk insanının, "namus" kavramını "kadın, kadın bedeni, kadının cinselliği ve kontrol edilmesi" olarak algıladığı bildirildi.

Nüfusbilim Derneği'nce, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın desteğiyle, "namus cinayetleri ve toplumun namus anlayışını daha geniş bir çerçeveye oturtabilmek" amacıyla İstanbul, Adana, Şanlıurfa ve Batman'ın farklı mahallelerini kapsayan bir araştırma yapıldı.

Araştırmada öncelikle, kentlerin "sosyo-ekonomik" yapılarındaki farklılıkların "namusa aykırı davranışların" niteliği ve sonuçlarını belli ölçülerde etkilediği görüldü.

Reklam
Reklam

Kadının namusu, "kadının bekareti, evlilik dışı cinsel ilişki olmaması, düzgün giyinmesi, bir kadından beklenen şekilde davranması, geleneklere uygun görevlerini yerine getirmesi" olarak vurgulandı.

Bu konuda çoğunlukla genç erkekler ifadelerinde daha katı düşünceler sergilerken, orta yaşlı erkeklerin ise nispeten daha hoşgörülü olduğu görüldü.

Kadınların kontrol edilmesi noktasında, kırsal bölgelerden kente göç etmiş olan genç erkeklerin, kadınların giyiniş biçimleri, okula gönderilip gönderilmeyecekleri, çalışıp çalışmayacakları gibi konuları daha çok vurguladıkları dikkat çekti.

Özellikle de 18-25 yaş arasındaki erkeklerin "boşanma" ve "bekaret" konusundaki fikirlerinin oldukça sert ve hoşgörüsüz olduğu gözlendi.

Anneler kızlarının okula gitmesini destekliyor ve kız evlatlarının erken yaşta evlendirilmesini engelleme çabası gösteriyor.

Araştırmaya göre, aile meclisi kararlarının geçerli olduğu töre cinayetleri, bireysel bir eylem olduğu düşünülen diğer namus cinayetlerinden ayrı olarak ele alınıyor.

Reklam
Reklam