Türkiye'de olup bitenleri dünya şaşkınlıkla izliyor

Türkiye'de yolsuzluk soruşturması ve bunu izleyen gelişmeler dünya medyasında büyük yankı buluyor.

Yüzlerce polisin görevlerinden alınması tüm dünyada konuşulurken yabancı medya olup bitenleri "Türkiye'de devlet krizi mi?", "Türkiye'de siyasi muhabere, yeni gözaltılarla yoğunlaşıyor", "Hükümet 350 polisi kovdu", "Polisteki temizliğin yolsuzluk soruşturmasını alt üst etmeyi amaçladığı söyleniyor", "Erdoğan, rakiplerini temizleme çabasını yoğunlaştırıyor" gibi başlıklar ile veriyor.

-BBC: "O CUMHURBAŞKANI BİLE BÖYLE BİR GÜN TAHMİN EDEMEZDİ"-

"Türkiye'de devlet krizi mi?" sorusuna yanıt arayan BBC, Başbakan Erdoğan'ın "devlet içinde bir devlet"e izin vermeme sözünü verdiğini belirterek 7 Ocak'ta yaşananlara dikkat çekiyor. "Eski bir Türk Cumhurbaşkanı bir zamanlar "24 saat siyasette çok uzun bir zaman' demişti. O bile böyle bir gün tahmin edemezdi" diyor. Haberde "Geniş çaptaki bu muhabereyi kimin kazanacağını kimse bilmiyor" değerlendirmesi de yapılıyor.

Reklam
Reklam

-FT: "TÜRK DEVLETİ İÇİNDEKİ MUHABERE DERİNLEŞİYOR"-

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türk devleti içindeki derinleşen muhaberenin iki tarafı, Salı günü birbirini vurdu" sözleriyle girdiği geniş haberinde hükümetin polisleri görevlerinden alıp HSYK için yasal değişiklikleri önerirken yolsuzluk soruşturmaları çerçevesinde yeni gözaltıların meydana geldiğine dikkat çekiliyor. Fitch'in uyarısına da yer veren gazete, İzmir'deki soruşturmayı ise, "hükümetin karşı karşıya bulunduğu meydan okumaların bir işareti" olarak görüyor.

-NYT: "SAVAŞIN HAFİFLEYECEĞİNE İLİŞKİN BİR İŞARET YOK GİBİ"-

New York Times, poliste yapılan "temizliğin" yolsuzluk soruşturmasını alt üst etmeye yönelik olabileceği görüşünü yansıttığı haberinde "Ankara'da 350 polisin görevinden alındığı" haberlerine vurgu yapıyor. Analistlere göre, görev almalarının arkasındaki gerekçelerin "siyasi" olduğunu belirten gazete, Türkiye'de yaşanan savaşının hafifleyeceği yönündeki pek bir işaretin bulunmadığını da düşünüyor.

-LATİMES: "KARGAŞA VE SKANDAL YILI"-

Reklam
Reklam

"Türk hükümeti, yolsuzluk soruşturmasını yürüten 350 polisi kovdu" başlığını kullanan Los Angeles Times ise, "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile sürgündeki Müslüman din adamı arasındaki güç mücadelesi, Salı günü hükümetin 350 polisi görevden alması ile sivrileşti" yorumunu yapıyor. Salı günü yaşanan diğer gelişmeleri de aktaran ABD'li gazete, geniş haberini şu savlarla noktalıyor: "Erdoğan, iddia edilen darbe komplocularının yargılandığı yüksek profilli davalar ile orduyu siyasetten çıkarmaya başarmıştı ancak bazı medya organlarına göre bu, belki pişman olduğu diğer bir reformdur ve aldığı destek, bir kargaşa ve skandal yılı tarafından zedelemiş bulunuyor" savlarıyla noktalıyor.

-LE MONDE: "İÇ ÇATIŞMALARLA ZAYIFLAYAN BAŞBAKAN YARGIYA HÜCUM EDİYOR"-

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türkiye'deki olup bitenleri "İç çatışmalarla zayıflayan Türk Başbakanı yargıya hücum ediyor" başlığını kullandığı bir haberde Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına dikkat çekerek 2008'den bu yana "İslami muhafazakar hükümete karşı iddia edilen komplolar nedeniyle hapse gönderilen ve ağır cezalara çarptırılan yüzlerce subay yeniden yargılanabileceğini" anlatıyor. Gazete, diğer bir haberinde ise "Türkiye'deki yolsuzluk skandalları liranın çökmesine neden oldu" derken liranın zayıflığının Türkiye için olumsuz makroekonomik etkilerinin olabileceği" açıklamalarına gönderme yapıyor.

Reklam
Reklam

-EL PAİS: "SİYASİ İKLİM GİDEREK SERTLEŞİYOR"-

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ise, "Erdoğan, 350 polisi görevinden alarak rakiplerinden kurtulma çabasını yoğunlaştırıyor" diye düşünüyor. Atılan bu adımların, "icrayı tam etkileyen bir yolsuzluk soruşturması sırasında alındığı"nı vurgulayan gazete, "Siyasi iklim giderek sertleşirken söylentiler yoğunlaşıyor ve bu skandalın Mart için öngörülen yerel seçimleri, Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve adaylığını Türkiye'de herkesin konuşmasına rağmen hala bir sır olan Erdoğan'ı nasıl etkileyeceğini ise göreceğiz."(ANKA)