Türkiye'de pamuk üretimi zorda

İZMİR (İHA) - ABD'de pamukta yapılan desteklemelerin, Afrika'da yaşam düzeylerini yok ettiğini ifade eden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, "Bunun Türkiye üzerindeki etkileri de olumsuzdur. Bu destekler ABD'de aşırı üretimi teşvik ederek ve ithalatçılara fiyat indirimleri sağlayarak dünya pamuk fiyatlarını aşağı çekmektedir. Amerika'da pamuk baronları devlet transferleri ile zengin olurken, Afrika'da ve Türkiye'de üreticiler bundan zarar görmektedirler" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de devletin ABD'nin ve Yunanistan'ın haksız rekabeti ile mücadele ederek pamuk üretimini arttırmak için daha yüksek düzeylerde pamuğa prim vermesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, "İthalatı tarife dışı engellerle sınırlamak da düşünülebilir. TARİŞ gibi kooperatiflere düşük faizli kredi açarak sorumluluğunu almadan daha iyi fiyatlarla alım yapmalarına yardımcı olunabilir. Ancak orta ve uzun dönemde bu gibi fiyat desteklerine gerek kalmaması için bir plan yaparak verimi daha arttırmak, maliyetleri daha kısmak ve yeni pamuk ekim alanları kazanmak için bir plan hazırlanmalıdır. Eğer GAP sulamaları hızla geliştirilebilseydi, yeni pamuk alanları kazanabilirdik. Başta GAP olmak üzere var olan sulama alanları iyileştirilmeli, (toplulaştırma, drenaj, vb. gibi yollarla), üreticilere daha bilinçli sulama teknikleri öğretilmelidir" diye konuştu.

Kooperatiflerin desteklenerek, TARİŞ gibi kooperatiflerin sanayi tesislerini kaybetmelerine göz yumulmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkaya, "Entegre mücadeleye önem verilmelidir. Hiç ilaç kullanmadan pamuk üretmek olanaklıdır ve Türkiye'de bir grup çiftçi, tarım kuruluşlarının desteği ile bunu başarmaktadır. Ancak istenilen bunu çok hızla bütün pamuk alanlarına yaymaktır. Çiftçilerin ortak makine parkları oluşturmaları da çok yararlı olacaktır. Pamukta sürdürülebilir tarım ve organik tarım seçeneklerine geçmek için çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır. Bu seçenekler üreticiyi ve ülkeyi bağımlılıklardan kurtaracak, gelirleri arttıracak ve çevreyi koruyacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam