Türkiye'de patent başvuruları arttı

İSTANBUL (İHA) - Mülkiyet alanında faaliyet gösteren firmalara, marka ve patent vekilliği hizmeti veren Destek Patent, Türkiye'de fikri mülkiyet haklarına sahip çıkma bilincinin geliştiğini, son 10 yılda patent başvurularının 5 kat attığını bildirdi.

Türkiye'de son on yıl içinde fikri mülkiyet haklarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Destek Patent, açıkladığı rakamlara göre Türkiye genelinde patent almak ve faydalı model için başvuruda bulunan kuruluşların sayısı 1996 yılında toplam 1091 iken 2006 yılında 7621'e çıktığını böylece patent ve faydalı model başvurularındaki artış yüzde 599'a ulaştı.

Reklam
Reklam

Rakamlar 1996 -2006 döneminde patent ve faydalı model, marka ve endüstriyel tasarım başvurularında büyük bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. 2006 yılında en çok patent ve faydalı model başvurusu yapılan illerde ilk üç sırayı İstanbul, Ankara ve İzmir aldı.

2006 yılında toplam 1764 patent ve faydalı model başvurusu İstanbul'da gerçekleşti. Marka başvuruları da son on yılda yaklaşık üç kat arttı. 1996 yılında 15.852 olan marka başvurusu, 2006 yılında 54.712'ye yükseldi.

Sanayi açısından önem taşıyan endüstriyel tasarım başvurularında da son on yıl içinde yaşanan büyük artış dikkat çekiyor. 1996 yılında endüstriyel tasarımı alanında 1206 başvuru yapılırken, bu sayı 2006'da 5.523'e çıktı. Böylece bu alanda başvurularda yüzde 358'lik bir artış yaşandı. 2006 yılında endüstriyel tasarımda ilk üç sırayı İstanbul, Ankara, Bursa aldı, faydalı model başvurularında da ilk üç sıra İstanbul, Ankara ve İzmir'in oldu.

Son on yılda yaşanan büyük artışlara karşın Türkiye'de halen patent sahipliği konusunda yeterli düzeye ulaşılmış değil. Türkiye'de patent ve faydalı model başvurusunda bulunan kuruluşların sayısı 7621 iken bu sayı ABD'de 332.000'e, Çin'de ise 210.490'a ulaşıyor.

Reklam
Reklam

Özellikle Güney Kore ve Çin'de patent başvurularında şaşırtıcı büyüklükte bir patlama yaşandığı gözleniyor. Rakamlar, taklitçiliği ile tanınan Çin'in yenilik üretmede de ön sıralarda yer aldığını ortaya koyuyor.

PATENT BAŞVURULARINDA ARTIŞ SEVİNDİRİCİ Firmaların Ar-Ge çalışmaları kadar ürünlerinin fikri mülkiyet haklarını koruma altına almalarının da önemli olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, bu konuda ülkemizde bilincin giderek güçlenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Yamankaradeniz, 1983 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında marka, patent, tasarım gibi sınai mülkiyet hizmetleri veren bir kuruluş olarak ülkemizin bu alandaki gelişimini de izlediklerini söyledi. Özellikle 1996 yılından günümüze kadar olan ilerleme firmaların bu alanda eskisine oranla daha bilinçli davrandıklarını gösterdiğini anlatan Yamankaradeniz, şöyle konuştu: "Artık firmalar, üretimlerini koruma altına almanın önemini kavramış durumdalar. Türkiye'nin küresel rekabet gücünün artması açısından bu son derece önemli ve olumlu bir gelişme. Bununla birlikte durumumuzu gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda henüz önümüzde kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu da görüyoruz. Biz bu alanda bugüne kadar edindiğimiz deneyim ve birikimimizle kuruluşlara destek olmayı sürdüreceğiz."

Reklam
Reklam