ANTALYA (ANKA)- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'daki orman yangınları ile ilgili hasar tespitlerinin yapılmasının ardından devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
Bakan Şahin, Antalya'daki orman yangınlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Bakan Şahin, yangından etkilenen vatandaşlara yönelik gündelik ihtiyaçlarının karşılanması için 2000 YTL'lik bir yardım yapılacağını ve hasarın tespiti sonrasında devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Şahin, Türkiye'de devam etmekte olan 9 yangın olduğu bilgisini vererek, konunun yarınki Bakanlar Kurulu'nun gündemine geleceğini kaydetti.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin şunları söyledi:
"Bölge ile ilgili yerinde konuyu incelemek amacıyla burada bulunuyoruz. Ayrıca, Afet İşleri Genel Müdürü de burada uğranılan afetin maddi kayıpları ile incelemelerini yaptı. Bu incelemeler yarın Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelecek. Ayrıca burada zeytin ağaçları bulunduğu için Tarım İl Müdürlüğü de tarım ve ziraat alanına giren hasarla ilgili tespitlerini yapıyor. Bütün bu tespitler sonucunda vatandaşlarımızın zararları devletçe karşılanacaktır. Ayrıca yarın bu yangın nedeniyle zarara uğramış vatandaşlarımıza günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için 2000 YTL nakit para verilecek. Bu sadece vatandaşlarımız günlük ihtiyaçlarını karşılansınlar diye düşünülen bir meblağdır. Ama bunun dışında uğranılan zararların tespiti parasal olarak yapıldıktan sonra tabii ki bu zararlar da temin edilecektir. Örneğin evi yanan vatandaşlarımızın yeniden konuta kavuşmaları ile ilgili de devletimiz üstüne düşen görevleri yapacaktır.
Türkiye'de şu an itibariyle 9 yerde yangın var. Orman teşkilatımız bu 9 yerdeki yangınları söndürmek için seferber olmuş durumdadır. Bu yangınların 3 tanesi Antalya'dadır. Bir tanesi de Manavgat yakınlarındaydı ki biraz önce söndürüldü. Şu anda 2 noktada Antalya'da maalesef orman yangını devam ediyor. Arkadaşlarımız bunları da söndürmek için yoğun bir gayret içerisindeler. Bu bölgede 4 gündür devam etmekte olan yangınında çok dar bir alana kadar indirgendiğini ben biraz önce gördüm. Genel müdürümüzün biraz önce söylediği bir hususu sizlerle paylaşmak isterim. Hem Karabacak hem de Sağırin köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın orman personeli kadar yangın personeli kadar hatta onlardan çok daha fazla bir gayretle bu yangınları söndürmek için seferber olmuşlardır. O nedenle bu köylerde yaşayan vatandaşlarımıza da geçmiş olsun derken bu duyarlılıkları sebebiyle kendilerine gerçekten hükümetim ve devletim adına teşekkür ediyorum.
Bunlar tabi afet. Ne zaman meydana gelir, bunları daha önceden kestirmek mümkün değil. Ama tabii ki her birimiz her vatandaşımız özellikle orman bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız son derece dikkatli ve duyarlı olmak durumundalar. En ufak bir tedbirsizlik koskoca bir alanı yakabiliyor, kül edebiliyor. Tabii bu bölge özellikle Akdeniz Bölgesi bu tür yangınlarla coğrafi koşullar gereği sık sık karşılaşıyor. Bu gerçeği bilerek yeni bir takım tedbirler de geliştirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Orman Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Bakanlığı da en az zararla bu orman yangınlarını nasıl önleyebiliriz konusu üzerinde kafa yoruyorlar. Sadece bizim değil bu sorun. Özellikle Akdeniz Bölgesi'ndeki diğer ülkelerde de buna benzer yangınlar çok sık oluyor. Hatta geçtiğimiz yıl Yunanistan bu bakımdan büyük bir felaket yaşadı. İnsan kayıpları da çok oldu. O nedenle de uluslar arası anlamda da bir araya gelinerek, ne gibi yeni tedbirler alınabilir konularında da konferanslar düzenlenmesinin yeni tedbirlerin geliştirilmesinde yararı olduğunu düşünüyorum."