Türkiye'de yemin töreni: Kriz meclise nasıl yansıyacak?

Türkiye'de meclis, tutuklu milletvekillerinin salıverilmemesi ve Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin yarattığı siyasi kriz ortamında bugün 24. dönemine başlamaya hazırlanıyor.

Türkiye'de meclis, tutuklu milletvekillerinin salıverilmemesi ve Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin yarattığı siyasi kriz ortamında bugün 24. dönemine başlamaya hazırlanıyor.

Bugün saat 15:00'te toplanacak olan Genel Kurulun ilk birleşimine en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay ekşi başkanlık edecek. Genel Kurul milletvekillerinin ant içme töreninin sona ermesine kadar sürecek.

BDP destekli bağımsız milletvekillerinin boykot edeceklerini duyurduğu yemin törenine, ana muhalefet partisi CHP de katılıp katılmayacağını henüz açıklamış değil.

Reklam
Reklam

12 Haziran genel seçimi sonrasında Yüksek Seçim Kurulu Diyarbakır'dan milletvekili seçilen tutuklu Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürme kararı almış, bu karara karşı Türkiye'nin birçok kentinde protesto gösterileri başlamıştı.

Yer yer polisle çatışmaların yaşandığı, kepenklerin kapatıldığı gösteriler sürerken, Diyarbakır'daki mahkemenin Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu tarafından desteklenerek milletvekili seçilen beş diğer tutuklunun serbest bırakılmaması yönünde karar vermesi gerginliği artırmıştı.

Erdoğan: Yargı kararına herkes saygı duyacaktır

Serbest bırakılmama yönünde benzer bir kararın, CHP listesinden milletvekili seçilen Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal ve ayrıca MHP listesinden seçilen Engin Alan için verilmesi, bu partileri de siyasi tartışmanın odağına çekti.

Adalet ve Kalkınma Partisi YSK ve mahkemeler tarafından verilen kararların hukuka uygun olduğunu ve sorunların çözümünün mecliste aranması gerektiğini savunurken, muhalefet ise tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararlardan hükümeti sorumlu tutuyor.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararı için "Şu anda yargının kararı ne ise buna herkes saygı duyacaktır." dedi.

Kılıçdaroğlu: Tutuklu vekillerle ilgili söz verilebilir

CHP'nin yemin törenine katılmama ihtimaliyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan, sorunların çözümü için adresin parlamento olduğunu söyledi.

"Halkın iradesine bir darbe indirilmiştir. Bu darbenin kaldırılması lazım" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise sorunun çözümünün siyasi otoritede olduğunu belirtti ve tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılacağı yönünde bir söz verilebileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, yemin edip etmeme konusunda bir soruyu yanıtlarken ise "BDP ile aynı çizgide olmamız zaten mümkün değil" dedi.

Demirtaş: Hükümetten adım gelmedi

BDP destekli bağımsız milletvekilleri ise Hatip Dicle ve diğer tutuklu milletvekilleri hakkındaki kararlar nedeniyle meclisi boykot tutumunu sürdürüyor.

Hakkari'den milletvekili seçilen eski BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çözüm konusunda hükümetin somut bir adım atmadığını ve bu nedenle yemin törenine katılmayacaklarını yineledi.

Reklam
Reklam

Bu arada, Hatip Dicle'nin avukatları YSK'nın milletvekilliğini düşürme kararına karşı Anayasa Mahkemesi'ne dilekçe verdi.

Mahkemeye dilekçe veren avukat Levent Kanat, YSK'nın milletvekilliğ düşürme gibi bir yetkisi olmadığını, bu kararı alarak yetki gaspı yapıldığını savundu.

Yemin törenine katılacağını baştan açıklayan MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Twitter üzerinden yayınladığı bir mesajında, "Siyaseti çözümsüzlüğe itmenin ve adaleti eğip bükmenin faturası er geç muhataplarınca ödenir" diyerek hükümeti suçladı.

Bahçeli ayrıca, "12 Haziran seçimlerinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, ülke olarak ciddi bir krizle karşı karşıyayız" yorumunu da yaptı.