Türkiye'de yılda 100 bin kişi sigaradan ölüyor

İSTANBUL (ANKA) - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Sekreteri Ahmet Sırrı Arvas, Türkiye'de, yılda yaklaşık 100 bin kişinin sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye'nin, sigaraya yılda ortalama 20 milyar dolar harcadığını kaydeden Arvas, "Harcanan bu parayla ülkenin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabilir. Sigaranın dolaylı olarak ülkemize yıllık zararı 100 milyar doları buluyor" dedi.

Arvas, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, dünyada her altı saniyede bir kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini kaydetti. Tüm kullanıcıları Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sigarayı bırakmaya davet eden Arvas, "Zaten sigara yasası tam olarak yürürlüğe girdiğinde, tiryakiler mekân konusunda sıkıntı içine gireceklerdir. Bir adet sigarada bulunan maddeler, bir kişiye damardan zerk edilse, birkaç dakika içinde öldürebilir. Lütfen kendiniz için iyi bir şey yapın. Bugün sigarayı bırakın. Sigarayı bırakmak zor ama, imkansız değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"KORONER KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMANIN YOLU SİGARAYI BIRAKMAK"-

Arvas, sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara tiryakisi olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de, yılda yaklaşık 100 bin kişinin sigara ve bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini ifade etti. Koroner kalp hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için ilk adımın sigara ve dumanından uzak durmak olduğunu belirten Arvas, "Sigara dumanı, katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür ve metan gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içeriyor" dedi.

-"SİGARAYA KARŞI SAVAŞ, KANSER HASTALIKLARININ YÜZDE 40'INI YOK EDİYOR"-

Arvas, sigaraya karşı savaşın, kanser hastalıklarının yüzde 40'ını yok ettiğini belirterek, "Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığı ve bu kişilerde görülen akciğer kanserinin nedeninin; çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğu tespit edilmiştir. Sigara özellikle bebek ve çocukları olumsuz yönde etkilemektedir" diye konuştu. Sigaranın, hamilelerde erken ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Arvas, sigara kullanan hamile kadınların, bebeklerinin fiziksel ve zihinsel özür riski taşıdığını kaydetti.

Reklam
Reklam

-"TÜRKİYE, SİGARAYA YILDA YAKLAŞIK 20 MİLYAR DOLAR HARCIYOR"-

Türkiye'de sigaranın özellikle genç nesil için büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulayan, Arvas, arkadaş ve çevre baskısı, özenti, merak gibi birçok nedenden sigaraya başlayan milyonlarca çocuk ve gencin, sayısız hastalık ve ölüme uzanan bir yola girdiğine işaret etti. Arvas, sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerinin yanı sıra, ülke ekonomilerine verdiği zararın çok önemli boyutlara ulaştığını aktardı. Türkiye'nin, sigaraya yılda ortalama 20 milyar dolar harcadığını kaydeden Arvas, "Harcanan bu parayla ülkenin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunabilir. Sigaranın dolaylı olarak ülkemize yıllık zararı 100 milyar doları buluyor" dedi.

-"YOĞUNLAŞTIRILMIŞ SİGARANIN İLK KEZ TÜRKİYE'DE DENENMESİNE TEPKİ"-

Sigara üreticilerinin ekonomik gelirleri ve imkanları düşünüldüğünde, bu maddelerle etkin mücadele edebilmek için Yeşilay gibi kurumlarda da ekonomik gücün olması gerektiğine değinen Avas, "Yoksa, yapılan çalışmaların toplum geneline yayılması ve toplumsal bilincin artması uzun zaman alır" dedi. Arvas, bir sigara firmasının yoğunlaştırılmış sigarayı ilk defa Türkiye'de denemeye kalkışmasına sert tepki gösteren Yeşilay'ın, tüketici dernekleriyle ortak açılmalarda bulunacaklarını da dile getirdi. Türkiye'nin, tütün tüketiminde dünya dördüncü olduğunu belirten Arvas, "Bu sağlıksız ve ilkel alışkanlıktan halkımızı korumalı ve dahası kurtarmalıyız. Avrupa'da eğitim düzeyi arttıkça tütün kullanımı azalıyor, ancak bizde tam tersi oluyor. Bazı firmaların halkımızı kobay olarak görmeleri ve yeni ürünleri ülkemizde denemelerine şiddetle karşıyız" diye konuştu.

Reklam
Reklam