“Türkiye’De Yükseköğretim Fırsatları” Azerbaycan’Da Ele Alındı

- İSTANBUL Kemerburgaz Üniversitesi’nin (İKBU) öncülüğünde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Türkiye’de Yükseköğretim Fırsatları” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansın açılış

- İSTANBUL Kemerburgaz Üniversitesi’nin (İKBU) öncülüğünde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Türkiye’de Yükseköğretim Fırsatları” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmaları İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Doç. Dr. Cihad Demirli tarafından yapıldı.

Konferans sonrası DHA'nın sorularını cevaplayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Azerbaycan ile Türkiye arasında, Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra her alanda olduğu gibi yüksek eğitim alanında da çok önemli işbirlikleri yapıldı. Türkiye'deki bütün üniversitelerimizin Azerbaycan'daki üniversitelerle işbirliği mevcut. Bunlar arasında da özellikle Azerbaycan'ın önde gelen üniversiteleri yer alıyor. Hem oradan bize akademisyen ve öğrenci geliyor hem de Türkiye'den Azerbaycan'a akademisyen ve öğrenci gidiyor. Bu işbirliğini daha da geliştirmek, üniversitelerimiz arasında karşılıklı olarak farklı alanlarda da uluslararası işbirliğini artırmak için bugün 4 üniversitenin rektörleri olarak Bakü'de bulunuyoruz. Bakü'deki 11 üniversitenin rektörleriyle sabah sayın büyükelçimizin ev sahipliğinde bir araya geldik. Bugün de Türkiye'deki yükseköğretim imkanlarını tartışmak üzere büyük bir toplantı yapıyoruz. Buna da Azerbaycan'da liseye devam edip Türkiye'de eğitim görmek isteyen öğrencilerimiz katılıyor."

"TÜRKİYE'DEKİ AZERBAYCANLI ÖĞRENCİ SAYISI GİDEREK ARTIYOR"

Türkiye'deki Azerbaycanlı öğrenci sayısının giderek arttığını söyleyen Prof. Dr. Erhan, sözlerini şöyle noktaladı:

Reklam
Reklam

"Bugüne kadar 100 binden fazla Türkiye'deki üniversitelerden mezun olmuş, hem lisans, hem master, hem de doktora düzeyinde Azerbaycanlı öğrenci var. Bu ilginin artarak devam ettiğini görüyoruz. Türkiye'deki bütün illerimize ve üniversitelerimize mutlaka Azerbaycan'dan gelen öğrenci var. Ama bunun tersi de mevcut, Türkiye'den de Azerbaycan üniversitelerine giden öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz var. Bu sayının da artmasını arzu ediyoruz.Biz İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi olarak 8 fakültemizle birlikte hem araştırma alanında hem de eğitim alanında uluslararası standartlarda eğitim veriyoruz. Sağlık alanında tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerimiz, sosyal bilimler alanında iktisadi, idari bilimler ve hukuk fakültelerimiz var. Ayrıca mühendislik, uygulamalı bilimler ve güzel sanatlar fakültelerimiz var. Bütün bu fakültelerimizde lisans, yüksek lisans ve doktora alanında uluslararası seviyede İngilizce ve Türkçe dilinde eğitimimizi devam ettiriyoruz. Bu yüksek standartlardaki eğitime dünyanın 55 farklı ülkesinden bin uluslararası öğrencimiz katılıyor."

Reklam
Reklam

Konferansın ilk oturumunda konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da şöyle konuştu:

"Her şeyden önce Azerbaycan'da bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye'de yükseköğretimde uluslararasılaşma çok ön planda. Maalesef son yıllardaki üstün gayretlere rağmen sayımız yaklaşık 100 bin. Bunun daha da geliştirilmesi lazım. Uluslararası eğitim öğretim faaliyetleri, araştırma işbirlikleri yanında öğrenci değişimi bakımından da Azerbaycan ön planda. Türkiye'de şu anda 10 bine yakın Azeri öğrenci yükseköğretim alıyor. En fazla öğrenci bizim üniversitemizde, bine yakın Azeri öğrencimiz var."

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise, "2002 ile karşılaştırdığımızda rakamların kaça katlandığını YÖK'ün kendi sayfasından da görebilirsiniz. Uluslararasılaşma konusunda bayağı yol aldık. Birtakım aksaklıklar gayet tabii var ama zamanla giderilecek. Bu uluslararasılaşma konusunda da Azerbaycan kardeş ülkemiz ve birinci sırada yer alıyor. Hem öğrencilerin Türkiye'yi tercih etmeleri açısından hem seçtikleri branşların nitelikli branşlar olması açısından hem de yapılan ikili diğer anlaşmalar bakımından en yakın işbirliği içinde olduğumuz ülke Azerbaycan" dedi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN SUNDUĞU FIRSATLAR KENDİ ÜLKEMDE ALDIĞIM EĞİTİMDEN DAHA YÜKSEK"

Türkiye'nin sunduğu fırsatların Azerbaycan'da aldığı eğitimden daha yüksek olduğunu söyleyen Azerbaycan Devlet Ressamlık Akademisi İç Mimari Bölümü öğrencisi Leman Terverdeva, "Türkiye'de uluslararası öğrenci olmak, başka bir ülkeden gelmek ama aynı zamanda Türkiye'de eğitim veya yaşamak için sunulan fırsatlardan yararlanabilen bir birey olmaktır. Benim için Türkiye'de eğitim almak gerçekten önemli. Çünkü Türkiye'nin sunduğu fırsatların kendi ülkemde aldığım eğitimden daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu yıl sonunda Türkiye’de eğitim almak istiyorum. Türkiye'den alacağım eğitimden beklentim daha çok kariyerim ve okuduğum bölümü geliştirmek için" dedi.

Oturumlarda, Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen ülkelerin başında gelen Azerbaycan’da yaşayan öğrencilere YÖS Sınavları, denklik belgesi, oturma izni, kayıt süreçleri gibi konularda detaylı bilgiler verildi.

2015-2016 Akademik yılı öğrenci istatistiklerine göre, Azerbaycan vatandaşı 12 bin 504 öğrenci Türkiye’de yükseköğrenime devam ediyor. Bu sebeple Türkiye’de eğitim alan yabancı uyruklu öğrenciler içerisinde Azerbaycan uyruklu öğrenciler en kalabalık grubu oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de Yükseköğretime dâhil olmuş öğrenci sayılarına bakıldığında ise, Azerbaycan vatandaşı öğrenci sayısı, Suriye vatandaşı öğrencilerden sonra ikinci sırada yer alıyor.

Reklam
Reklam

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: