Türkiye'deki 9 bin bitki türünün 3 bini endemik

ADANA (İHA) - Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Türkiye'de görülen 9 bin bitki türünden 3 bininin endemik olduğunu söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Anadolu yarımadasının üç kıta arasında doğal bir köprü olmasından kaynaklı coğrafi farklılığının getirdiği iklim çeşitliliği nedeniyle dünyada benzerine az rastlanan bir bitki çeşitliliğine sahip olduğunu ifade etti. Orman ve orman ürünlerine karşı her yıl artan ihtiyacın karşılanması için mevcut orman alanlarının gençleştirilmesi, verimsiz orman alanlarının ağaçlandırılarak verimli hale dönüştürülmesi kapsamında 2004 yılında başlatılan çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirten Yılmaz, ormanların rehabilitasyonu çalışmaları ile doğal dengenin korunmasını sağladıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Rehabilite edilen sahaları tel çit ihatası ile koruma altına aldıkları günden bu yana bu sahalar içerisinde bulunan floranın da doğal olarak tahribattan korunduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Yaptığımız incelemelerde bu sahalarda yaşayan canlıların yaşam alanlarının iyileştiğini gözlemlemekteyiz. Adana ilinde toplam 582 bin 374 hektar orman alanı mevcut olup genel alanın yüzde 41'i ormanlarla kaplıdır. Ülkemizdeki orman varlığının yüzde 27 olduğunu düşünecek olursak ilimiz orman varlığı açısından oldukça zengindir" dedi.

Türkiye'nin, belli bir bölgede yetişen, anavatanı belli bir bölge olan (endemik) bitkiler açısından dünyanın nadir birkaç ülkesinden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Ülkemizde bulunan yaklaşık 9 bin bitki türünün 3 bini endemik bitki türleri olup Akdeniz iklim kuşağında yer alan bölgemizde bu endemik türlerinin yüzde 80'ini görmemiz mümkündür" diye konuştu.

Geçmişte ormanların sadece odun hammaddesi olarak görüldüğünü ve ona göre ormancılık faaliyetlerinin uygulamaya konulduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Küresel ısınmanın en çok hissedildiği, ekosistem ve çevre koruma bilincinin ön plana çıktığı günümüzde; orman ekosisteminin ürettiği oksijen, karbondioksit emisyonu, su ve toprak koruma, iklimi düzenleme işlevleri göz önünde tutulup orman işletmeciliğinin ekonomik boyutuna ekolojik boyutu ilave edilerek ormanlardan çok yönlü faydalanmanın sağlanması yönündeki çalışmalarımız sürüyor."

Reklam
Reklam