Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi başladı

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, bulundukları ülkelerde kurulan sandıklarda Türkiye'deki seçimler için ilk kez oy kullanma heyecanı yaşıyor.

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi için 54 ülkede sandık kuruldu. Yurt dışında oy kullanma işlemi 31 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve oy kullanma günü sayısı ülkeden ülkeye değişiklik gösterecek.

YSK'nın cumhurbaşkanlığı seçimi takvimine göre yurt içinde 53 milyonun üzerinde kişi oy kullanacakken, yurt dışındaki 2 milyon 790 bin 408 kişi, 103 dış temsilciliğin belirlediği seçim yerlerinde oy kullanabilecek.

Seçmenlerin, oy kullanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportunu yanında bulundurması gerekiyor. Nüfus cüzdanı veya pasaportunda kimlik numarası olmayanlar, üzerinde kimlik numarası bulunan ek bir kimlik belgesini göstermek zorunda kalıyor.

Reklam
Reklam

GÜMRÜK KAPILARINDA 10 AĞUSTOS'A KADAR OY VERİLEBİLECEK

Belirlenen oy verme gününde oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oyunu kullanabilecek. 26 Temmuz Cumartesi günü başlayan gümrük kapılarında oy verme işlemi 10 Ağustos'a kadar sürecek.

Bu kapsamda, Gürbulak, Türkgözü, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule, Esendere, Dilucu, Dereköy, Habur, Kapıköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanları gümrük kapılarında ve Kaş, Kuşadası, Ayvalık, Karaköy, İzmir, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kurulacak.

ÜLKELERE GÖRE GÜN SAYISI DEĞİŞİYOR

YSK'nın aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da ilk tur için oylama 31 Temmuz-3 Ağustos'ta, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17-20 Ağustos tarihlerinde 4 günde yapılacak.

Reklam
Reklam

Kanada, Avustralya ve Rusya'da ilk tur oylama 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan'da 1-3 Ağustos arasında olacak. Bu ülkelerde, seçimin ikinci tura kalması halinde oylama, 17-19 Ağustos günlerinde 3 günde gerçekleştirilecek.

Sandık kurulacak diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle olacak:

"Avusturya ve Yunanistan'da birinci tur oylama 2-3 Ağustos, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 19-20 Ağustos'ta.

Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya'da birinci tur oylama tarihi 2-3 Ağustos, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17-18 Ağustos'ta.

Çin Halk Cumhuriyeti'nde birinci oylama 31 Temmuz'da, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 18 Ağustos'ta, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise birinci oylama 2 Ağustos'ta, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos'ta.

Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da birinci oylama 3 Ağustos'ta, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos'ta."

Reklam
Reklam

EN ÇOK SEÇMEN ALMANYA'DA

Yurt dışındaki seçmenin 1 milyon 391 bin 704'ünü Almanya'da yaşayan Türkler oluşturuyor. Sadece Düsseldorf'ta seçmenlerin sayısı, Türkiye'deki Amasya, Artvin, Bilecik, Erzincan, Kırşehir, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Tunceli, Uşak gibi illerden fazla. Düsseldorf'ta 257 bin 149 seçmen sandık başına gidecek.

Yurt dışında en fazla seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Tunus'ta bulunuyor. Tunus'ta 543 kişi oy kullanabilecek. İran'da Urumiye Başkonsolosluğunda ise sadece 29 seçmen oy verebilecek.

ABD'de 85 bin 683, Fransa'da 381 bin 840, İngiltere'de 76 bin 736, Çin'de bin 372, Suudi Arabistan'da 28 bin 729, Yunanistan'da 10 bin 147, İtalya'da 12 bin 908, İran'da 989 Türk ilk kez bulundukları ülkede Türkiye'deki bir seçim için oy kullanabilecek.

Ayrıca, seçim için, Manama (Bahreyn), Guangzhou (Çin), Pretorya (Güney Afrika), Deventer (Hollanda), Novorossiysk (Rusya), Muskat (Umman) gibi noktalarda da sandık kurulacak.

KONSOLOSLUKLARDA ÖZEL GÜVENLİKLİ ODA

Yurt dışındaki Türk konsolosluklarında birer saklama kurulu olacak. Kurul, oradaki konsolos veya ondan sonra gelen temsilci, bir devlet memuru ve son milletvekili seçiminde en çok oyu alan 3 siyasi partinin temsilcilerinden oluşacak. Türkiye'den gönderilen oy pusulaları ve diğer evraklar bu kişilerce alınarak konsolosluklarda oluşturulan özel güvenlikli odalarda korunacak. Özel güvenlikli odalarda kuruldaki her kişi için ayrı anahtar ve kilit bulunacak. Saklama kurulu, seçim günü yine siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu sandık kuruluna oy pusulalarını teslim edecek ve sandık kurulu da oy kullandırma işlemini yapacak.

Reklam
Reklam

OYLAR TÜRKİYE'DE AÇILIP SAYILACAK

Yurt dışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.

Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak. Yurt dışında kullandırılan oylar, 10 Ağustos'ta Türkiye'ye ulaşmış olacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt dışından gelen oylar yurt içindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak. (AA)

Anahtar Kelimeler: