İdamın geri gelmesi AB ile bağları kopartır
Darbe sonrası idam cezasının geri gelmesi ile ilgili tartışmaların üzerin hukukçulardan görüş alan Deutsche Welle'nin haberine göre, böyle bir hareket AB ile bağların kopmasına neden olabilir.
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "Türkiye'nin bir parçası olduğu Avrupa insan hakları hukuku gereği idam cezası konusu tamamen kapanmıştır" diyor. Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ise darbeyi planlayan askerlerin idamla yargılanması için harekete geçilmesi halinde, Türkiye'nin AB ile yola devam edilmeyeceğini belirtiyor.
İdam cezasının geri getirilmesi ile ilgili bir tasarının meclise sunulması halinde CHP ve HDP'nin tüm milletvekilleriyle karşı çıkması matematiksel olarak da bir Anayasa değişkiliğinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.
Hukukçular 12 yıl önce kalkan idam cezasının olayın sıcaklığıyla tartışıldığını ve geçici bir tartışma olduğunu umduklarını dile getiriyor.
Darbe intikam ve keyfiliğe bahane olmamalı
Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ise darbe zanlıların haklarının korunmasının “demokratik hukuk devletinin temel direklerinden biri” olduğunu hatırlatıyor, intikam ve keyfiliğin darbe sonrasında oluşan durumun yatışmasına katkı sağlamayacağını hatırlatıyor.
Bir gün önce Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye'de kan dökülmesinin artık sona ermesi gerektiğini ve azınlıkları koruyan bir demokrasinin yolunun açılması gerektiğini ifade etti.
Darbe girişimi Erdoğan'a açık çek değildir
Maas'ın ifadesine benzer bir ifade ise Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'tan geldi. Bakan Erdoğan'a darbenin muhalifleri bastıracak bir bahane olmadığını söyledi.
AB Komisyonu üyesi Günther Öttinger de darbe girişiminin demokratik temel hakların kısıtlanması için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde Türkiye'nin AB ve NATO'nun temsil ettiği değerlerden uzaklaşacağı konusunda uyarıda bulundu. Erdoğan'ın böyle bir yöntem seçmesinin iç politikada elini güçlendirse de dış politikada kendisini tecrit ettirebileceğini vurguladı.
ABD incirlik üssünün kapanmasından dolayı tedirgin
ABD, Türkiye'deki darbe girişiminin ABD destekli olmasına dair iddiaların rahatsız edici olduğunu açıkladı.
Amerika'nın Sesi'ne konuşan Türkiye Uzmanı Henri Barkey, darbede ABD'nin parmağı olduğu ithamının yanında, İŞID ile mücadelede kritik önemi olan İncirlik Üssü'nün kapatılmasının da ABD'yi tedirgin eden gelişmelerden biri olduğunu ekliyor.