Türkiye'deki Irak Türkleri oy kullanabilecek

İSTANBUL (İHA) - Irak Türkleri Derneği, 30 Ocak tarihinde yapılacak Ulusal Meclis seçimleri için Türkiye'de yaşayan Irak Türkleri'ni bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Aksaray'daki Yıldız Düğün Sarayı'nda düzenlenen toplantıya, çok sayıda Iraklı Türkmen katıldı. Yetkililer, Irak Yurt Dışı Uygulama Programı konusunda vatandaşlara bilgiler verirken; seçime katılmak için aranan şartlar, istenilen belgeler, başvuru tarihi, başvurunun nasıl yapılacağı ve nasıl oy kullanılacağı konusunda açıklamalar yaptı.

Reklam
Reklam

Katılımcıların soruları da yetkiler tarafından yanıtlandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Irak Türkleri Derneği Başkanı Kemal Beyatlı, seçimlerin Türkler'in de yönetimde söz sahibi olması için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, her Irak vatandaşı Türkmen'in Irak vatandaşı olduğunu ispatladığı taktirde oy kullanabileceğini belirtti. Türkler'in yoğun yaşadığı İstanbul ve Ankara'da 17-23 Ocak tarihleri arasında, daha sonradan açıklanacak olan yerlere başvuruların yapılabileceğini söyleyen Beyatlı, vatandaşlardan başvuru yaptıkları yerlerde 28-30 Ocak tarihleri arasında da oy kullanabileceklerini kaydetti. Beyatlı, "Vatandaşların oyu kullanabilmesi için mutlaka Irak vatandaşı olduklarını ispatlamaları, bunun için de nüfus kağıdı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekiyor. Başvuruların yapılacağı yer henüz belli olmadı. Ancak Irak Türkleri'nin veya Türkmenler'in İstanbul'da yoğun yaşadığı Aksaray, Mecidiyeköy ve Şişli'de belirlenecek iki ayrı okulda oy kullanabilecek. Ayrıca Ankara'daki Türkmenler de başvuru yapabilecek. Başvuru noktaları olacak. Diğer illerdeki Türkmenler, İstanbul ve Ankara'da başvurularını yapabilecek" dedi.

Reklam
Reklam

Irak'taki Türkmen varlığının sürdürülebilmesi için büyük bir fırsat olduğunu ve her Türkmen'in söz sahibi olabilmek için mutlaka oy kullanması gerektiğini belirten katılımcılar da, "Biz yaşı tutan tüm aile fertleri oy kullanacağız, bu hakkı bize tanıyanlara da teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de doğan Irak Türkmenleri'nden ikinci neslin seçimlerde oy kullanamayacağı belirtilirken; yurt dışında oylama programının, Irak Bağımsız Seçimler Komisyonu (IEC) tarafından denetlendiği ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından da uygulandığı kaydedildi.