Türkiye'deki kadınlar AB Parlamentosu'nda

BRÜKSEL (İHA) - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu'nda Türkiye'deki kadınların durumu ele alındı.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından organize edilen toplantıya AB Parlamentosu'nda Türkiye'deki kadınlar hakları raportörü Türk asıllı Emine Bozkurt'un yanı sıra Türkiye'den gelen TMMM üyesi Nuket Hotar Göksel, Feryal Menemenli, Nebahat Akkoç, Gülseren Onanç ve TÜSİAD Brüksel temsilcisi Bahadır Kaleağası katıldı.

Türkiye'de kadın hakları raportörü Emine Bozkurt açıklamasında, Türkiye'de sosyal ekonomik ve politik hayatta kadının rolü üzerine ikinci raporu hazırladığını belirterek şöyle konuştu: "Yeni bir danışma kurulu oluşturulması sonucunda bakanlıklar arasında koordinasyonun gelişmesi, Türk hükümeti ve kadın sivil toplum kuruluşları arasında iletişimin artması, daha fazla kız çocuğunun okula gitmesi, kadına karşı şiddet töre ve namus cinayetlerine karşı gösterilen kararlılığın işareti olarak Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi genelgeler, hükümetin görünür ve açık bir şekilde kadın hakları konusuna eğilmesi ve konu ile ilgili kamusal tartışmaların artmasını olumlu gelişme olarak değerlendiriyorum. Diğer yandan kadına karşı şiddet ve namus cinayetlerinin emniyet güçleri ve adli makamlar tarafından bir öncelik olarak ele alınmalı. Hükümet, şiddet mağduru kadınlar için daha fazla sığınma evi açmalı"

Reklam
Reklam

TBMM'de daimi bir kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu kurulmasına dair verilen sözlerin henüz tutulmadığını anlatan Bozkurt, şöyle konuştu: "Kadınların Türkiye'de tutumları ile ilgili kadınların okur-yazarlık oranı ve başörtülü kadınların iş piyasasına erişimleri de dahil ayırımcılıkla ilgili objektif veri eksikliği var. Bu konu, kadınlara baş örtüsü takmasından dolayı işe almayı ret etmenin fiilen bir ayırımcılık olup olmadığı sorusu ile ilgili. Kadınların eğitime iş gücü piyasasına ve siyasi görevlere tam erişimlerini sağlamak için ayırımcılık karşıtı kesin bir tutum benimsenmelidir. Kadınlar, Türkiye'de daha fazla siyasete atılmalı. Türkiye'deki kadınların siyasetteki varlığı yüzde 4.5 civarında. 2007 yılında gerçekleşecek seçimlerde kadınların adil bir şekilde temsilciliğini sağlamak için seçim listelerine daha fazla kadın aday eklenmeli."