NEW YORK(ANKA) - ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkedeki sert kültür tartışmalarında yeni bir cephe açtı" yorumunu yaptı.
Wall Street Journal, Başbakan Erdoğan'ın "herkesin çoçuğu bize emanet" gibi ifadelerine dikkat çektiği haberde kız ve erkek öğrencilerin birlikte yaşadığı yerlerin "muhafazakar" olarak nitelediği Türkiye'de olağan olmadığını belirtirken Erdoğan'ın sözlerinin ise sosyal medyada "gürültü" yarattığını, liberallerin, Başbakanı vatandaşların özel yaşamına karışmakla suçladığını kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın"dindar bir gençlik" istediğini defalarca söylediğinin anımsatıldığı haberde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümetin asıl amacının karma eğitime son vermek olduğu yönündeki sözlerine de yer verildi.
-"TÜRKLERİN ÇOĞU, ARTAN BİR KAYGI DUYUYOR"-
ABD'li gazete "Son dönemde yapılan anketler, Türklerin çoğu, hükümetin otoriterliği ve özel yaşamlarına müdahale olarak gördükleri konusunda artan bir kaygı duyduklarına işaret ediyor" dedikten sonra şöyle devam etti:
"İçki tüketimini azaltma ve İstanbul'un simgesel bir meydanında bir cami inşa etme planları Haziran ayında ülke çapında, biri polis altı kişinin ölümüyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestolarıtetikleyen kilit şikayetlerdi."
Daha küçük çapta olsa da zaman zaman İstanbul ve Ankara'da protestoların meydana geldiğine dikkat çeken WSJ, "Muhalefetin kızgınlığının diğer ana kaynağıolan ve birçok Gezi protestocusu "kibirli' olarak nitelediği, Başbakanın kişisel tarzı ise sürüyor gibi" diye yazdı.
-"MÜDAHALENİN YASALLIĞI TARTIŞMALI"-
Başbakan Erdoğan'ın çocuklarının ise, karma yurt ve ev düzenlemelerinin normal olduğu ABD ve Avrupa'da okuduklarına işaret eden gazete, şöyle devam etti:
"Bazı Türk hukuk uzmanları, üniversite öğrencilerinin özel evlerdeki yaşam düzenlemelerine müdahalenin yasallığının tartışmalı olduğunu söylüyorlar. Öğrenciler, genellikle 18 yaş üstündedir ve Türk medeni kanununa göre yaşamlarına ilişkin kendi kararlarını verme, istedikleri gibi evlenme ve boşanma, çalışma ve ev taşıma hakları var."
-"ÖZEL YASAYI GEREKTİRİR"-
Gazete, "misillemeden korktuğu" için isminin yazılmasını istemeyen İstanbul'daki bir hukuk profesörünün, Türk anayasasının cinsiyet eşitliği, sivil haklar ve laikliği garantileyen maddelerine atıfta bulunarak "Teknik olarak özel bir yasa çıkarılması gerektirir. Ancak o zaman bile anayasa yönünde tartışmalı olur" dediğini aktardıktan sonra şu savları dile getirdi:
"İlke olarak Türkiye'nin anayasası, aynı zamanda Türk vatandaşının özel hayatının dokunulmazlığını güvence altına alıyor. Ancak gerekli görülürse bu hakka, bir suç önlemek, kamu sağlığını veya "kamu ahlakını' korumak için bir mahkeme kararı ile uyulmayabilir."