Türkiye'deki trafik kazalarının istatistiği

AFYON (İHA)- Türkiye genelinde 2004 yılının ilk 5 ayında meydana gelen 184 bin 45 trafik kazasında, bin 30 kişinin hayatını kaybettiği, 36 bin 429 kişinin de yaralandığı bildirildi.

İHA muhabirinin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün " www.egm.gov.tr " adlı internet sitesinde yer alan kaza istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, 2004 yılının ilk ayında Türkiye genelinde 39 bin 778 kaza meydana gelirken, bu kazalarda 190 kişi öldü. Şubat ayındaki 33 bin 614 kazada 187, Mart ayındaki 35 bin 656 kazada 181, Nisan ayındaki 35 bin 469 kazada 230 ve Mayıs ayında meydana gelen 39 bin 528 kazada ise 242 kişi hayatını kaybederken, bu kazalarda toplam 36 bin 429 vatandaş yaralandı. En fazla ölümlü trafik kazasının meydana geldiği illerin başında İstanbul gelirken, bu kenti Antalya, Ankara, İzmir, Hatay ve Samsun izledi.

Reklam
Reklam

Sitede, 1995 ile 2003 yılları arasında, sadece bayram tatillerinde meydana gelen kaza istatistiklerine de yer verildi. Buna göre, bahse konu tarihler arasında, bayram tatillerinde meydana gelen kazalarda bin 534 kişi hayatını kaybetti. Sitede, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla vatandaşlara şu uyarılar yapılıyor:
"Taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında kaldırım yoksa banketlerden yürüyün. Karşıdan karşıya geçişlerinizi, trafik polisinin bulunduğu yerlerden o da yoksa yaya geçidi, okul geçidi gibi yerlerden yapın. Yaya geçidi, okul geçidi ve kaldırımların daima sağını kullanın. Karşıdan karşıya koşmadan ancak hızlı adımlarlarla geçin. Trafik polisinin düzenleme çalışmalarına, trafik ışıklarına, işaretlerine ve levhalarına kesinlikle uyun. Karayollarına trafiği güçleştirecek, tehlikeye düşürecek ve mani olacak şekilde herhangi bir şey bırakmayın ve dökmeyin. Trafik ışığı ve yetkilinin bulunmadığı yerlerde, taşıtların uzaklık ve hızını kontrol edip güvenliğinizi sağladıktan sonra en kısa doğrultudan en kısa zamanda karşıdan karşıya geçin. Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi yerlerden karşıya geçin. Devamlı çizgilerde, virajlarda, tepe üstlerinde, dar köprü ve tünellerde ilerisi görünmeyen yerlerde önünüzdeki aracı geçmeyin. Birden fazla şeritli yollarda trafiği tehlikeye düşürecek şekilde işaret vermeden şerit değiştirmeyin. Yolun sol şeridini daima geçiş için serbest bırakınız, sol şeridi devamlı olarak işgal etmeyin. Kavşaklardan ve tepe üstlerine yaklaşırken virajlı yollarda ilerlerken süratinizi azaltın. Yağışlı havalarda yanınızda zincir, takoz ve çekme halatı bulundurun. Önünüzdeki araç başka bir aracı geçmekte ise siz de onu geçmeye çalışmayın. Geceleri karşılamalarda kısa hüzmeli farlarla geçiş yapın. Alkollü iken araç kullanmayın. Önde giden araçları güvenli ve gerekli mesafeden takip edin."

Reklam
Reklam