Türkiye'den AB'ye fındık dopingi

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği, tam üyelik müzakereleri için yeşil ışık yaptığı Türkiye'nin fındığına ve mücehverine 'hayır' diyemiyor.

Birliğin 25 ülkesi Eylül ayında Türkiye'den 181.9 milyon dolarlık fındık alırken, geçen yılın aynı ayına göre bu rakamdaki artış yüzde 152.3 oldu. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye'nin AB ülkelerine olan ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 35.4 oranında artış göstererek 3 milyar doları aştı. Türkiye'nin AB'ye ihraç ettiği kalemler arasında hazır giyim-konfeksiyon ve taşıt araçları 700 milyon dolara yaklaşan rakamlarla ilk sıralarda yer alırken, fındık ve mücehver ihracatındaki artış oranları da dikkat çekti. Türkiyle'nin AB ülkelerine yapmış olduğu fındık ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 152.3'lük artışla 181.9 milyon dolara ulaştı. Türkiye geçen yılın Eylül ayında da AB'ye 72 milyon dolarlık fındık ihraç etmişti. Türkiye'nin Birlik ülkelerine yaptığı fındık ihracatı 2004'ün Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 114.3 oranında artarak 597.9 milyon dolar oldu.

Reklam
Reklam

Bu arada, Türkiye'nin mücehver ihracatı ise Eylül ayında geçen yılın Eylül ayına oranla yüzde 9.7 oranında artış göstermesine rağmen Ocak-Eylül döneminde geçen yılın ilk dokuz ayına oranla yüzde 382.9 oranında artarak 147.5 milyon doları buldu.