“Türkiye’den başka seçeneklerimiz de var”

Lieberman, “Türkiye ile ilişkilerimizdeki göreli bozulmaya rağmen başka seçeneklerimiz de vardır” şeklinde konuştu.

İsrail’in “şahin” Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman, ülkesinin son dönemde Güney Kıbrıs ve Yunanistan gibi bölge ülkeleriyle “yakın” bağları geliştirdiğini belirtirken, “Türkiye ile ilişkilerimizdeki göreli bozulmaya rağmen başka seçeneklerimiz de vardır” şeklinde konuştu.

Avidgor Lieberman, Rus Reka Radyosu ile mülakat sırasında İsrail’in, Gazze’ye yönelik herhangi bir filo girişimine karşı çıkacaklarını vurgularken “Hiçbir koşul veya provokasyon altında bir filo veya gemi, ülkemizin siyasi bağımsızlığına zarar vererek Gazze Şeride’ye ulaşamaz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, Lübnan gemisinin limanlarına yanaşmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamaların anımsatılması üzerine Lieberman, “Bu açıklama, kuşkusuz, Kıbrıs (Rum Kesimi) ile aramızda yeni ilişkilerin bir parçasıdır. Bizim, çok taraflı politikaya yeni yaklaşımımızı yansıtıyor” dedi.

Bu çerçevede son 1,5 yılda Rum Dışişleri Bakanı ile 6 defa bir araya geldiğini anlatan Avidgor Lieberman, son baharda da ilk defa bir Rum Cumhurbaşkanının İsrail’i ziyaret edeceğine işaret etti. Lieberman, İsrail’in, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerle “özel” bağlarını geliştirdiğini belirterek “Türkiye ile ilişkilerimizdeki bozulmaya rağmen başka seçeneklerimiz de vardır” ifadesini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, bundan sonraki filoyu, Kıbrıs’ta iken engellemeye başaracakları umudunu da dile getirdiğini mülakat sırasında şunları da söyledi:

“Ancak Kıbrıs’ın bir kısmı Türk’tür ve onların (gemiler) bizim çok daha az etkimiz olduğu, Magosa limanını kullanmaları olasılığı var. Eğer Limasol’a demir atarlarsa büyük bir olasılıkla oradan çıkamayacaklar. Ne olursa olsun, bizim tutumuz açık ve net, hiçbir koşul veya provokasyon altında bir filo veya gemi ülkemizin siyasi bağımsızlığına zarar vererek Gazze’ye ulaşamaz.”(ANKA)

Reklam
Reklam