ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Darfur bölgesine insani yardım yapılması için gerekli çalışmaların başlatıldığını belirterek, Darfur'daki sorununun ancak görüşmeler yoluyla çözülebileceğine inandıklarını söyledi.
Dışişleri Bakanı Gül, Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yaptı. Dışişleri Konutu'nda gerçekleşen görüşmenin ardından her iki bakan görüşmeye ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Bakan Gül, Sudan'ın Türkiye'ye AB, Kıbrıs ve diğer konularda destek olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin Sudan'ın birliği, refahı ve kalkınmasına önem verdiğini vurguladı. Sudan'da 21 yıl süren istikrarsız bir dönemden sonra barış sürecinin başladığına dikkat çeken Bakan Gül, çok yakın bir zaman içerisinde Sudan'da genel bir barış anlaşmasının imzalanacağını kaydetti. Bakan Gül, Sudanlı Bakan ile Darfur bölgesinde yaşanan olaylar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirerek, Türkiye olarak bu sorunların karşılıklı diyalog içinde çözüleceğine inandıklarını söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Darfur bölgesine insani yardım yapılması için gerekli talimatı verdiğini hatırlatan Bakan Gül, bununla ilgili çalışmaları başlattıklarını bildirdi. Bakan Gül, Sudan'ın yer altı kaynaklarından dolayı Türk işadamlarının ilgisini çektiğinin altını çizerek, Sudan'da bir ticaret merkezi kurmak için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi.
"SUDAN, TÜRKİYE'Yİ GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE HER ALANDA DESTEKLEYECEKTİR"
Sudan Dışişleri Bakanı İsmail ise Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini yaptığını belirterek, Türkiye ile Sudan ilişkilerinde sadece siyasi değil, kültürel boyut da bulunduğuna dikkat çekti. Sudan'da yaklaşık 2 ay içinde bir barış antlaşması imzalayacaklarını vurgulayan İsmail, bu konuda uluslararası kurumların kendilerini destekleyecekleri yönünde sözler aldıklarını ifade etti. İsmail, Sudan'ın önümüzdeki dönemde ciddi ekonomik sıçramalar yapacağını belirterek, Türk işadamlarının alt yapı çalışmalarında Sudan'a yardım etmelerini arzu ettiklerini söyledi. Türkiye ile Sudan'ın uluslararası platformda görüş birliği içinde olduklarını vurgulayan İsmail, "Sudan Türkiye'yi geçmişte olduğu gibi bugün de her alanda destekleyecektir" dedi.
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran İsmail, ABD ve AB'nin Sudan'a yönelik ambargo uyguladıklarını doğrulayarak, "Geçen hafta Avrupa'da bir dizi temaslarda bulundum. Bu sorunun baskı ve ambargo ile çözülemeyeceğini anlattım. Çünkü bu baskılar Sudan'da ters tepki yapabilir" diye konuştu. Bir gazetecinin, Uluslararası Barış Gücü'nün bölgeye gelip gelmeyeceğini sorması üzerine İsmail, bölgede uluslararası barış gücüne ihtiyaç olmadığını kaydetti.
Gazetecilerin, "Annan Planı tekrar müzakere edilebilir" şeklindeki sorularına Bakan Gül, Kıbrıs'ta bir referandumun yapıldığını ve Rum tarafının 'Hayır' dediğini belirterek, "Bizim şimdi tüm beklentimiz Türk tarafına verilen sözlerin yapılması yönündedir. AB şimdi üzerine düşen görevleri nasıl yapacağı ile meşgul. Çünkü herkesin kredibilitesi bununla ölçülür" şeklinde cevap verdi.
Bakan Gül, Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmeler ile ilgili ise Irak'ta yaklaşık bin kişinin yer aldığı büyük bir konseyin kurulmasının çalışmalarının yapıldığını, ancak bugün yaşanan olayların geçiş dönemden kaynaklandığını ifade etti.