Türkiye'den Gana'ya STA’yı Hemen Bitirelim Teklifi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama’ya ülkeler arası Serbest Ticaret Anlaşması (STA),...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama’ya ülkeler arası Serbest Ticaret Anlaşması (STA), çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile yatırım teşviki ve korunması anlaşmasının hemen bitirilmesini teklif etti. Çağlayan, "Bu anlaşmalar ne kadar erken yapılırsa ülkelerimiz için o kadar faydalıdır. O nedenle Türkiye olarak Gana ile anlaşmaları şu an, şu saniye yapmaya açığız." dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu’nu tertip etti. Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama’nın da katıldığı forumda söz alan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin Afrika’ya duyarlı olduğunu, ilgi duyduğunu dile getirdi. Türkiye’nin Afrika’ya Avrupa ülkeleri gibi bakmadığını vurgulayan Çağlayan, "Avrupalılar, Afrika’nın maden ve enerji kaynaklarını görüyor. Biz yaratılana yaratandan dolayı önem veriyor, kıtanın beşeri yanını görüyoruz." diye konuştu. Türkiye-Gana ticaretinin 2010’da 290 milyon dolar olduğunu, 2012’de 550 milyon doları bulduğunu bildiren Çağlayan, ülkelerin bir birleri ile alışverişinin arttığına işaret etti.

Reklam
Reklam

Çağlayan, Gana’nın Türkiye ile ticarette alacağı çok merhale olduğuna da değinirken, "Şu an 550 milyon dolar olan ticaret, 2 sene sonra 1 milyar dolara dayanacak. 2 sene sonra 1 milyar dolar kâfi gelmeyecek 2 milyar dolar hedefi koyulacak." dedi. Ekonomi Bakanı, Gana’da konut ve müteahhitlik, tarım, gıda ve savunmada Türkiye için önemli yatırım alanları olduğunu aktardı. Zafer Çağlayan, ayrıca Eximbank’ın Gana’ya yatırımda gerek duyulan teşvik ve yardımları yapacağının müjdeledi. Türkiye’nin önde gelen şirketlerini ülkeye sanayi yatırımları yapmaya davet etti. Çağlayan, Gana Cumhurbaşkanı Mahama’ya da şöyle seslendi:

"STA’nın bir an evvel bitirilmesi önemli. Şirketlerin ülkelerde güvenle yatırım yapması adına çifte vergilendirmeyi önleyen, yatırımları teşvik eden ve koruyan anlaşma hemen yapılmalıdır. Bu anlaşmalar ne kadar erken yapılırsa ülkelerimiz için o kadar faydalıdır. O nedenle STA’yı, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını ve yatırımı teşvik edip koruyan anlaşmayı şu an şu saniye yapmaya açığız."

Reklam
Reklam

Çağlayan, hedeflerinin Afrika’nın her bir yanına elçi ve ticaret müşaviri atamak olduğunu ekledi.

HAVALİMANI YATIRIMI DAVETİ

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama da Türkiye ile ortak yatırımları artırmaya önem verdiklerini belirtti. Gana'nın siyasi olarak iyi bir yerde olduğunu, ekonomide aşama aldığını anlatan John Dramani Mahama, ülkenin yatırım alanları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Eğitimli ve kalifiye elemanlar Gana’da. Burada beşeri kaynağın yanında doğalgaz ve petrol de var. Petrokimya alanına yatırım yapma eğilimimiz var. Türkiye’den 1-2 şirket de bu alana temayülünün olduğunu beyan etti. Gana’da arama ve tarama faaliyetleri yapacaklar. Biz de onların etkinliklerini kolay kılacağız. Altın madenciliğine önem veriyoruz. Enerji üretiminde iyi bir yerdeyiz, ihracat da yapıyoruz. En mühim yatırım alanlarımızdan biri altyapı. Burada şirketlerin ilgi ve duyarlılığına gerek duyuyoruz. Limanlarımızı ve havalimanlarımızın adedini artırmayı temenni ediyoruz. Şu an faal olan havalimanı şehrin içinde. Yeni bir havalimanına gerek duyuyoruz. Onun için alan da bulduk. Bu havalimanının yapımı iyi bir yatırım olarak ele alınabilir. Münbit tarım alanlarımız var. söz konusu. Burada iyi fırsatlar var.”

Reklam
Reklam

Mahama, Türkiye’den şirketlerin Gana’da yatırımlara açık olduğunu, yol ve okul yapımına sıcak baktığını kayderek, Türkiye’den müteahhitlerin yanında savunma şirketleri ile de diyaloglarının olduğunu, iletişim aygıtı, forma ve bot alışverişi yapabileceklerini ifade etti.

Gana Ticaret Bakanı Hannah Tetteh de Mahama gibi Türkiye’den pek çok şirketi ülkesine yatırım yapmaya çağırdı. Bu anlamda STA’nın, çifte vergilendirmeyi önleyen ve yatırımlara katkı sunan anlaşmaların önemli adımlar olacağından söz etti.

TUSKON: GANA YATIRIMA UYGUN BİR ÜLKE

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Gana’nın yatırıma uygun bir ülke olduğuna temas etti. Rızanur Meral, şöyle devam etti:

“Türkiye’den firmalar Gana’ya yatırım yapmalı. Bu ülkede kendilerine uygun partner aramalı. Çünkü ülke, 300 milyon tüketicinin bulunduğu, 700 milyon doların döndüğü bir bölgeye hitap ediyor. Batı Afrika’ya giriş için ideal. Ülkenin doğalgaz, petrol, maden yatakları var. Tarımda büyük yatırım alanları vaat ediyor. Tarım ekipmanları, tarım teknikleri ve gıdaya yatırım yapılabilir. Telekom altyapı ve üstyapının yanında enerjide büyük fırsatlar var.”

Reklam
Reklam

Türkiye-Gana Ticaret ve Yatırım Forumu’nda daha sonra Ekonomi Bakanı Çağlayan tarafından Mahama ve Tetteh’e plaket takdim edildi. Ardından 2 ülkenin şirketlerinin idarecileri yatırım görüşmelerine geçti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: