Türkiye'den gelen trenler Bağdat'ta hizmete açıldı

BAĞDAT (İHA) - Irak yönetimi Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılacak demiryolu hattı için hazırlıklarını hızlandırırken, bugün Eskişehir'den gönderilen 5 adet yük treni hizmete girdi.

Türkiye tarafından hibe edilen ilk 5 tren seti, bugün başkent Bağdat'ta düzenlenen törenle hizmete sunuldu. Bağdat ve Ankara yönetimlerinin anlaşması gereği Eskişehir'deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş'den (TÜLOMSAŞ) sipariş edilen 50 trenden hibe edilen ilk 5'i, bugün Irak Ulaştırma Bakanı Emir Abdulcabbar İsmail'in açılışını gerçekleştirdiği törenle hizmete girdi. Halkın yoğun ilgisiyle karşılanan yük trenleri, Baas rejiminden bu yana atıl durumda kalan Bağdat Tren Garı'nı da
hareketlendirirken, Irak Ulaştırma Bakanı İsmail, Irak Tren Yolları'nı Türkiye sayesinde canlandırdıklarını dile getirdi. Ülkesinin normalleşme sürecinde hızla ilerlediğine dikkat çeken İsmail, Türkiye'den yeni tren setlerinin de ilerleyen günlerde Irak'a giriş yapacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bağdat'ta bugün hizmete açılan yük trenlerinin Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ tesislerinde üretilen vagonlar olduğu kaydedilirken, Bağdat yönetiminin gelecek yıl için de Türkiye Vagon Fabrikaları A.Ş'den (TÜVASAŞ) yeni sipariş vermeye hazırlandığı öğrenildi. İran-Irak savaşı ile 1991 yılındaki Körfez harekatında tamamen harabeye dönen Irak Demir Yolları'nın, Bağdat-Ankara işbirliği ile Musul üzerinden Suriye-Kamışlı güzergahını takiben Türkiye'ye bağlanması hedefleniyordu.