Türkiye'den petrol kuyularına dev yatırım

Başta TPAO olmak üzere kamu kurumları bu yıl petrol, doğalgaz ve maden aramalarına toplam 1 milyar 435 milyon lira kaynak ayırdı.

Türkiye bu yıl yapacağı toplam 47,5 milyar liralık yatırım harcamalarının 1 milyar 435 milyon lirasını petrol, doğalgaz ve maden aramalarına ayırdı.

Kamu kurum ve kuruluşları bu yıl toplam 3 milyar 425 milyon lira enerji yatırımı gerçekleştirecek. Enerji yatırımlarında aslan payı petrol ve doğalgaz aramalarına ayrıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bu yıl petrol ve doğalgaz arama ve üretim sahaları için tam 1 milyar 312 milyon lira kaynak kullanacak.

Sondajın payı çok

Söz konusu kaynağın 749,6 milyon lirasıyla sondaj çalışmaları petrol arama ve petrol tespiti yapılırken üretim kuyuları açılacak. Kaynağın 191 milyon lirası sondaj öncesi aramalarda kullanılacak. Ayrıca kuyu tamamlama yatırımlarına 91 milyon lira, petrol ve doğalgaz sahalarının geliştirilmesine 80 milyon lira ve makine teçhizat alımı, bilgi donanım ve yazılım alımlarına da 200 milyon lira harcanacak.

Reklam
Reklam

Doğalgaz deposu

Bu 1,3 milyar liralık yatırımın 587 milyon lirasını kendi kaynaklarından karşılayacak olan TPAO ayrıca, Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tevsii Etüdü için de 14 milyon liralık etüt ve proje yatırımı yapacak. İstanbul’da gerçekleştirilecek bu yatırımın da 2014 yılı içerisinde tamamlanması planlandı. Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama tesisi inşaatı yatırımı için de bu yıl 162 milyon lira kaynak ayrıldı.
Maden aramaya 135 milyon lira

TPAO’nun dışında Eti Maden, MTA, TTK ve TKİ de bu yıl arama ve sondaj yatırımları için toplam 134,8 milyon lira kaynak kullanacak. Eti Maden bor arama ve sondajı için 2 milyon lira, MTA maden ve jeotermal kaynak arama ve araştırmaları için 106,5 milyon lira, TTK kömür arama ve ihrazatı için 26,3 milyon lira, TKİ de kömür aramaları için 10 milyon liralık yatırım gerçekleştirecek.(BUGÜN)