KİŞİNEV (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, "Ortak kültür, tarih ve geçmişimiz geleceğe dönük projelere dönüşmedikçe iş, istihdam, yatırım, refah ve üretim sağlamadıkça sözde kalır. Bu nedenle ülkelerimizi birbirine kenetleyecek işlere imza atmalı ve iş birliğimizi daha da kuvvetlendirmeliyiz." dedi.
Türkiye-Moldova hükümetler arasıKarma Ekonomik Komisyonu (KEK) 9. dönem toplantısı başkent Kişinev'de yapıldı.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Moldova Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Octavian Calmic'in eş başkanlıklarındaki toplantı sonrasında KEK protokolü imzalandı. Törenin ardından Çavuşoğlu ve Calmic ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Moldova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, tarihi ve kültürel ilişkilerin çok eskiye dayandığı kardeş ülke Moldova ile uçuş mesafesinin Türkiye'de doğu ile batı arasındaki kadar olduğunu dile getirdi.
Moldova'daki soydaş Gökoğuz Türklerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine yardımcı olan bir köprü görevi ifa ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bizlere düşen bu temel üzerine yüksek seviyede ticari ve ekonomik ilişki inşa etmektir. Nitekim, ortak kültür, tarih ve geçmişimiz de geleceğe dönük projelere dönüşmedikçe iş, istihdam, yatırım, refah ve üretim sağlamadıkça sözde kalır. Bu nedenle ülkelerimizi birbirine kenetleyecek işlere imza atmalı ve iş birliğimizi daha da kuvvetlendirmeliyiz.” diye konuştu.
- "İki ülke ticaret hacmi 491 milyon dolara çıktı"
Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacminin 2000'li yılların başında 45 milyon dolar civarında iken 2015'te 9 kat artarak 419 milyon dolara ulaştığını söyleyen Çavuşoğlu, geçen yıl yaşanan küçük bir düşüşe rağmen bu yıl ticaret rakamlarının artış eğilimine girdiğini ifade etti.Çavuşoğlu, "2017'nin 10 ayında Moldova'ya ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 340,6 milyon dolar, Moldova'dan ithalatımız ise yüzde 82'lik bir artışla 150,3 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde iki ülke ticaret hacmi 491 milyon dolara çıkmıştır.” dedi.
Moldova ile ticaret hacminin artırılmasına yönelik ortak çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu noktada atılan en önemli adımlardan birinin iki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "2017 yılı ticaret rakamları, söz konusu anlaşmanın meyvelerini toplamaya başladığımızı göstermiştir. Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile hedefimiz kısa sürede 1 milyar dolar hacmine ulaşmaktır.” şeklinde konuştu.
Moldova'ya üçüncü ülkeler üzerinden gelen Türk yatırımlarının da hesaba alınmasıyla bu ülkeye 300 milyon dolarlık yatırım yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, Gök Oğuz Yeri'nde de pek çok Türk firmasının faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, Moldova'daki müteahhitlik firmalarının bugünde 294 milyon dolar değerinde 28 proje üstlendiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Moldova'nın kalkınma sürecine destek veren ülkelerin başında geldiğini belirterek, özellikle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla Moldova genelinde ve Gök Oğuz Yeri'nde başta su temini ve hijyeni olmak üzere sağlık, eğitim, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi ve tarımsal üretim gibi alanlarda çok sayıda proje yapıldığını ve yapılmaya devam edildiğini dile getirdi.
- "Türkiye'nin desteğini takdirle karşılıyoruz"
Moldova Başbakan Yardımcısı Calmic de iki ülke arasında geçen yıl imzalanan serbest ticaret anlaşması dolayısıyla ticari ilişkilerin daha iyi bir yöne ilerlediğini kaydetti. Calmic, "STA ile hem ithalat hem de ihracatta iyi bir seviyeye ulaştığımızı söyleyebilirim. Hem Türkiye hem Moldova'da ülkeler arası ticari ilişkilerde ciddi gelişmeler tespit edildi.” dedi.
Moldova'nın Türkiye'nin ticari ortağı olarak 7. sırada bulunduğuna işaret eden Calmic, STA'nın tam olarak yürürlüğe girmesi için çok çalışılması gerektiğini söyledi. Calmic, tarafların kotaların genişletilmesi için karara vardığını ifade etti.
Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'ne de Türk iş adamlarının yatırımlar yaptığını belirten Calmic,TİKA'nın yaptığı yatırımların iki ülke arasındaki köprüyü daha da çeşitlendirdiğini söyledi. Calmic, "Türkiye'nin Moldova'ya desteğini takdirle karşılıyoruz ve teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Çavuşoğlu ve Calmic'in imzaladığı KEK protokolünde, taraflar arasında ticari ve ekonomik iş birliği, yatırımlar, tüketici hakları, bilim ve sanayi, KOBİ'ler, standardizasyon, enerji, ulaştırma, tarım, teknik yardım, kentsel ve bölgesel planlama konularında iş birliğinin geliştirilmesi karara bağlandı.
(AA)