'Türkiye'nin 2023 Hedefini Yakalaması Için Amatör Havacılığın Önü Açılacak'

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için havacılığı tabana yayacak amatör...

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için havacılığı tabana yayacak amatör havacılığın önünü açacaklarını söyledi.

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Samsun Sportif Havacılık Kulübü'nün işbirliği ile düzenlenen 'Amatör Havacılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Çalıştayı' Samsun'da yapıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya, Devlet Hava Meydanları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karacan, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi (Uzaytem) Müdürü Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Samsun Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Aytekin Turgut'un yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, sivil havacılık alanındaki gelişmeleri ve hedefleri anlattı.

Türkiye’de sivil havacılığın gelişmesi için temeli olan amatör havacılık faaliyetlerine katkı sağlayacaklarını ifade eden Genel Müdür Ekşi, bu güne kadar ihmal edilen amatör havacılığın yaygınlaşması için çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Ekşi, şöyle devam etti: “Devlet yavaş yavaş sinyal vermeye başladı. İnşallah bu sorunların çözümüne ve hızlı iletişime sebebiyet verir. Çalıştay bir başlangıç çalıştayıdır. Buradaki sorunların, çözüm önerilerinin ve gayretlerin artık bir çalışma takvimine bağlanması ve Türkiye’de amatör havacılığın önünün açılması demektir. Buna ihtiyacımız var.”

Sivil havacılıkta Türkiye’nin rekor üzerine rekor kırdığını ifade eden Bilal Ekşi, “2003 yılında Türkiye’de 162 yolcu uçağı vardı. Bugün ise 372’ye çıktı. Toplam hava aracına bakarsanız o da 2 katına çıktı. Yolcu sayıcı sayısı 4 katını geçti. Hava alanları sayısı hakeza öyle. Dolayısıyla Türkiye’de ticari hava taşımacılığında aslında rekorlar kırılıyor. Dünyada ilerleme bir rijitlik rakamlarda olurken, Türkiye’de bu her sene yüzde 10 oranında artıyor.” bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin havacılıkta 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için amatör havacılığı geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Ekşi, “2023 hedeflerine baktığınızda Türkiye, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen bir ülke. Dolayısıyla yolcu uçak sayısının 372’den 750’ye, yolcu sayısının 130 milyondan 350 milyona ulaşacağı bir projeksiyon var. Bu projeksiyonların en büyüğü de Türkiye’nin kendi sivil uçağını yapabilir hale gelmesi ve yapmasıdır. Dolayısıyla bu kadar büyük hedefleri olan bir havacılığın kendi temelleri olmadan, temellerine sağlam basmadan istikrarlı bir şekilde büyümesi pek mümkün gözükmüyor. Temel de amatörcülüktür. Amatörcülüğü olmayanın profesyonelliği de kaliteli olmaz.” şeklinde konuştu.

“YILDA 500 YERLİ PİLOT YETİŞTİRMELİYİZ”

Her yıl 500 yerli pilot ve uçak teknisyenleri yetiştirilmesinin önemine de değinen Ekşi, “Tüm dünyada yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki 20 yıl içinde toplam uçak sayısına 20 bin yolcu uçağı ilave edileceği hesaplanıyor. Bunun da 600 bin ilave uçak teknisyenine ve 400 bin yeni pilota ihtiyaç duyulacağı gözüküyor. Türkiye ise 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için her yıl 500 pilotu yetiştirmesi ve sektöre sokması gerekiyor. Şu an 780 yabancı pilot istihdam ediliyor. Dolayısıyla bu sürecin tersine dönmesi, bu ihtiyaçların yerli kaynaklardan karşılanması, hatta dışarıya pilot ihraç edilmesi için temellerin çok sağlam olması gerekiyor. Bu da havacılığın tabana yayılması için amatörcülüğün gelişmesi ve önünün açılması gerektiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: