Türkiye'nin 29 milyonu yoksul!

Dar gelirlilerin iş dışındaki kişisel çalışması yoksul sayısını artırıyor.

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Sosyal Politikalar Platformu tarafından yayınlanan bir araştırmada, sadece gelir ve gider üzerinden hesaplanan yoksulluğun gerçek durumu yansıtmadığı vurgulandı. Araştırmada, çalışan kişilerin, çalışma saatleri bittikten sonra, ev işi, çocuk bakımı, eğitim, sağlık gibi faaliyetleri yürüttüğü ve bu kişilerin uzun çalışma saatleri nedeniyle 'zaman yoksulu' haline geldikleri belirlendi. Çalışmaya göre, gelir-gider üzerinden yapılan hesaplamaya ilave olarak 7.6 milyon kişi daha bu yeni faktörle birlikte 'yoksul' hale geliyor ve toplam sayı 29 milyona ulaşıyor.

Reklam
Reklam

Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Memiş'in çalışmasında, Türkiye’de zaman yoksullarının da dahil olmasıyla 1 milyon 752 bin hanenin daha yoksul sayılması gerektiği belirlendi. Sadece gelir-gider yöntemiyle yapılan TÜİK yoksulluk verilerinde yoksul hanelerin sayısı 4 milyon 234 bin olarak görülüyor. Zaman yoksullarının dahil edilmesi halinde yoksul hane sayısı 5 milyon 986 bine çıkıyor. Yoksul sayısı da 7.6 milyon kişi artarak 29 milyona ulaşıyor.

En fazla kadınlar etkileniyor

Zaman yoksulluğunu dikkate alan hesaplamalarda, bu yoksulluktan en fazla etkilenen kesimin kadınlar olması dikkat çekti. Çalışan kadınların yüzde 68’inin, çalışan erkeklerin ise yüzde 42’sinin zaman yoksulu olduğu belirlendi. Geleneksel rolleri ve cinsiyet ayrımcılığı gibi unsurlar sebebebiyle bir işte çalışsa da çocuk bakımı, hane bakımı gibi işlerin genellikle kadınlar tarafından yürütülmesi bu gelişmenin başlıca nedeni olduğu vurgulandı. Çalışmada, kısmi çalışma ve tam zamanlı çalışmaya yönelik ayrıma bakıldığında ise kadınların daha da zaman yoksulu haline geldiği belirlendi. Buna göre, tam zamanlı çalışan kadınların yüzde 70’i, erkeklerin ise yüzde 37’si zaman bakımından yoksul. Türkiye’de en yaygın çalışma saati olan haftalık 36-50 saat arasında çalışan kadınların yoksulluk oranı erkeklere kıyasla altı kat daha fazla ölçüldü.

Reklam
Reklam