Türkiye'nin 32 milyar dolarını çaldılar!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 32 milyar dolar yatırım kazanmasını engelleyen kuruluşları açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşları nın Türkiye'ye not verirken cimri davranmasının faturası ağır oldu. 10 yılda 120 milyar dolarlık yabancı yatırım çekildiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Türkiye'ye hak ettiği not verilseydi 32 milyar dolar ilave yatırım olacaktı. Bu da daha çok istihdam ve daha çok refah demekti." dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide elde edilen başarılara rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının not vermede cimri davrandığını söyledi. Türkiye'nin bu yüzden 32 milyar dolar yatırım kaybı olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, kredi risk primi Türkiye'den yüksek olmasına karşın Avrupa Birliği ülkelerinin A notuna sahip olduğuna dikkat çekti. Şimşek, "Kredi notu yüksek olunca yatırımlar da yüksek oluyor. Bu da daha çok istihdam ve daha çok refah demek.'' dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ekonomisinin elde ettiği başarılara rağmen not vermede cimri davranan kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkeye faturası netleşti. Sıfırcı hocaların hak edilen notu vermediği için Türkiye'yi 32 milyar dolarlık yatırımdan ettiği ortaya çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin notu konusunda piyasaların kredi derecelendirme kuruluşları ile farklı düşündüğüne dikkat çekerek kredi risk primi Türkiye'den yüksek olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin A notuna sahip olduğunu söyledi. Düşük kredi notuna rağmen Türkiye'nin son 10 yılda önemli performans sergilediğini vurgulayan Şimşek, 120 milyar dolarlık yabancı yatırım çekildiğini aktardı. Bakan Şimşek, "Kredi notu yüksek olunca yatırımlar da yüksek oluyor. Türkiye'nin kredi notu hak ettiği not olsaydı portföy yatırımı ve doğrudan yatırım olarak Türkiye'ye 32 milyar dolar ilave yatırım olacaktı. Bu da daha çok istihdam ve daha çok refah demek.'' diye konuştu. Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşlarının kriterlerinin subjektif olduğunun altını çizerek, bu kuruluşların erken uyarı işlevlerini yerine getiremediğini ve krizi öngöremediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı Şimşek, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan "Kredi Derecelendirme Kuruluşları: Alternatif Arayışlar'' adlı raporun tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye ekonomisindeki son 10 yıldaki gelişmelere değinen Şimşek, kişi başına mili gelir konusunda gelişmiş ülkelerle aranın kapatıldığını ifade etti. Milli gelirde 10 bin dolar olan kritik eşiğin aşılmasına rağmen, bu seviyedeki birçok ülkeye göre Türkiye'nin kredi notunun düşük kaldığını dile getiren Şimşek, "Gerek ekonomik büyümede, gerek büyümenin görümünde, gerekse ekonominin kişi başına milli gelir olarak ya da ekonominin büyüklüğü olarak Türkiye hakikaten çok daha iyi bir notu hak ediyor.'' dedi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının ciddi itibar kaybına sahip olduğunu dile getiren Bakan Şimşek'e göre mevcut kuruluşların disipline edilmesi ve kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor.

Testi geçtik, cari açık daralıyor

Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklı olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, Euro Bölgesi'nin 13 çeyrektir kriz öncesi seviyesine ulaşmadığını ifade ederek Türkiye'nin 5 çeyrekte toparlandığını söyledi. "Türkiye test edildi, en büyük testten başarıyla çıktı" tespitini yapan Şimşek, "Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarına bakarsanız, yaptığımız yapısal reformlara bakarsanız, aslında Türkiye'nin önümüzdeki 30-40 yılda hızlı büyümeye devam edeceği açıktır. Cari açık önemli bir sorun ama ciddi bir biçimde daralmaya başladı. Enerjiyi çıkarırsanız cari açık bu sene sıfır noktalarına doğru gelmiş olacak." diye konuştu.

Reklam
Reklam