Türkiye'nin 7. Basın Müzesi Yozgat'a Kuruluyor

 Yozgat Belediyesi ve Yozgat Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteci Yazar Taha Akyol'un ailesinin uzun yıllar yaşadığı tarihi konağı restore ettirerek basın müzesine dönüştürecek. 

Yozgat Belediyesi ve Yozgat Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteci Yazar Taha Akyol'un ailesinin uzun yıllar yaşadığı tarihi konağı restore ettirerek basın müzesine dönüştürecek. Yozgat Belediye Meclisinin 6 Şubat'ta onayladığı Yozgat Basın Müzesi projesinin kuruluşuna ilişkin protokol, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ile Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı arasında imzalandı. Kiracı, burada yaptığı konuşmada, cemiyetlerinin yaklaşık bir yıldan beri sürdürdüğü çalışma sonucu Türkiye'nin 7. basın müzesinin Yozgat'a kurulacağını söyledi. Yozgat'ın tanıtımına katkıda bulunacak müzenin kurulmasına verdiği destekten dolayı Belediye Başkanı Başer'e teşekkür eden Kiracı, "Osmanlı'nın ilk gazetecisi Agah Efendi'nin ve günümüzde de ünlü gazetecilerin baba ocağı olan Yozgat'ta basın müzesi oluşturmak, anlamlı bir proje. Bu amaçla Türkiye'nin 7. basın müzesini kurarak Yozgat'ta basınımızın geçmişten bugüne özgün özelliklerini ebedileştirmek istiyoruz. Yozgat Basın Müzesi, belediyenin ve cemiyetimizin işbirliğiyle oluşturulacak ancak tamamlandığında kent merkezi ve ilçelerdeki tüm meslektaşlarımızın istifadesine sunulacak" dedi. Kayyumzade Caddesi'nde 257 metrekarelik bahçeli tarihi konağın, Yozgat Belediyesi tarafından restore ettirildikten sonra basın müzesi olarak hizmet vereceğini anlatan Kiracı, şunları kaydetti: "Restorasyonun ardından basın müzesinde yer alacak eski baskı makine ve malzemeleri, daktilo, fotoğraf makineleri, Yozgat basınına dair eski belge, doküman, kitap, yerel gazete koleksiyonları, nostaljik basın objeleri, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti tarafından derlenecek. Basın müzesinde Yozgatlı tanınmış gazetecilerin kabartma fotoğraf ve kısa biyografileri, Yozgat ve ilçelerindeki bütün yerel gazetelerin özel nüshaları, künyeleriyle birlikte sergilenecek. Bu çalışmalar sonunda Yozgat basınının ve meslektaşlarımızın geçmişe ve bugüne dair kayda değer bilgi, belge ve malzemeleri, gelecek nesillere sunulmuş olacak. Yozgat Basın Müzesi, aynı zamanda cemiyet merkezi olarak da kullanılacak. Basın müzemizin hayırlı olmasını diliyorum." Belediye Başkanı Yusuf Başer de Yozgat Belediyesi'nin, kentteki tarihi konakları değerlendirmeye çalıştığını söyledi. Belediye olarak gazetecilere her zaman değer verdiklerini ifade eden Başer, "Yozgat Valiliğinin de desteği, SODES'in katkısıyla binanın restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Yozgat'taki tüm basınımızın geçmişten geleceğe ait materyalleri, burada en güzel şekilde sergilenmiş olacak. Osmanlı'nın ilk gazetecisi Agah Efendi'nin baba ocağında böylesine anlamlı ve güzel bir müzeyi Yozgat'a kazandırmanın gururunu birlikte yaşayacağız. Basın müzesinin hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: