Türkiye'nin AB atağı Avrupa basınında

LONDRA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, AB uyum yasalarını 16.5 saat aralıksız çalışarak çıkarmasının Avrupa'daki yankıları sürüyor. Gazeteler, Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin AB noktasında attığı adımları memnuniyetle karşılamalarına rağmen, uygulama açısından temkinli olduklarını yazdı. İslam ülkelerine örnek olarak gösterilen Türkiye, İsviçre'de yayınlanan Le Temps gazetesine göre demokrasi biletini aldı.

Financial Times, Türkiye'nin AB atağını bugünkü sayısına da konu yaptı. Ancak gazete, özellikle MHP'nin AB karşıtı tutumunu da sayfalarına yansıttı. MHP tarafından düzenlenen bir mitingden alınan ve üç hilalli flamaların sallandığı fotoğrafın kullanıldığı haberde, Türkiye'nin devrim niteliğindeki insan hakları reformları aleyinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuru tehdidinde bulunan MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, seçim kampanyasına bu şekilde start verdiğini yazdı.

Reklam
Reklam

Financial Times, Türkiye'de parlamentonun geçirdiği reform paketini Avrupa Komisyonu'nun memnuniyetle, ancak temkinli bir dilde karşıladığını; çünkü reformların kağıt üzerinde değil, uygulamada belli olacağı uyarısında bulunulduğuna dikkat çekti. Gazete, Türkiye'de reform paketine karşı çıkan tek siyasi parti olan MHP'nin, Anayasa Mahkemesi'nde başarılı olabileceğine yorumcuların pek ihtimal vermediğini belirtti. Financial Times, milliyetçi kanadın aksine, Türkiye'de diğer parti taraftarları ile medyanın geniş kesimleri tarafından reform paketinin 'yeni bir çağın başlangıcı' olarak sevinçle karşlandığını duyurdu.

"Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti milletvekilleri arasında idam cezasının kaldırılmasına karşı çıkanların kabarık sayısına karşın" ifadelerinin kullanıldığı haberde Financial Times, "Bu İslamcı parti de Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda attığı adımları memnuniyetle karşıladı" yorumunda bulundu.

AVRUPA TÜRKİYE'Yİ İSTİYOR MU? Almanya basınından Frankfurter Rundschau de, Türkiye'nin Kopenhag kriterleri doğrultusunda yasalarında yaptığı köklü değişikliklerin karşılığında, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye üyelik yönünde tavizler vermesinin ne kadar doğru olduğunu sorguladı. Gazeteye göre, genişleme sürecinde Türkiye'nin konumu Birliği yeni sorunlara itebilir.
Frankfurter Rundschau, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin iç sorunlarına saplanıp kalmasından, Ankara yönetiminin genişleme sürecinde sürücü koltuğuna yerleşmesinden, Birlik ülkelerinin hareket özgürlüğünün kısıtlanmasından endişeli. Alman gazetesine göre, önce doğu Avrupa ve daha sonra Balkanlara doğru ilerlemesi düşünülen genişleme süreci, Avrupa Birliği'ni yapabileceklerinin sınırlarına getirdi ve Birlik, daha çok uzun bir zaman Türkiye'yi üyeliğe kabul edemeyecek. Frankfurter Rundschau'daki yazıda "Birliğin Türkiye'yi bir gün içine alıp almayacağı bile şüpheli" değerlendirmesinde bulunuldu. Alman gazetesi, "Avrupa Birliği'nin genişleme sürecini başarıyla yerine getirebileceği bile kesin değilken, Türkiye gibi 'büyük, kalabalık ve fakir bir ülkeyi de bu tablonun içine katmak, felakete davetiye çıkarmak olur" diye yazdı.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINA ÖRNEK ÜLKE GÖSTERİLDİ Avusturya basınından Der Standard'a göre ise Avrupa Birliği'nin aralık ayındaki zirvede Türkiye'yle üyelik müzakereleri için bir tarih belirlememesi sorunlar çıkartabilir.
Der Standard'da, "Avrupa Birliği, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin gerçek bir laik demokrasi olarak gelişmesine yardımcı olma fırsatını kaçıracak" denildi. Avusturya gazetesi, Avrupa'nın yardımıyla Türkiye'nin bütün İslam dünyasına örnek oluşturabileceğinin de altını çizdi.

TÜRKİYE DEMOKRASİ BİLETİNİ ALDI
İsviçre'nin Le Temps gazetesi de "Avrupa trenine binmek isteyen Türkiye, demokrasi biletini aldı" başlığını kullanarak, AB uyum yasalarının TBMM'den geçmesinin memnuniyetle karşılandığını yazdı.

Le Temps, "Bir gecede 14 köklü reform yasasını geçiren Türkiye Parlamentosu, Birliğe üyelik için gerekli adaylık biletini artık tam ücretiyle ödedi" görüşlerini aktardı. Ancak gazete, Türkiye'nin bu adımının bazı planları bozduğuna dikkat çekti. Gazetede, "Aralıkta genişleme sürecinin masaya yatırılacağı Kopenhag Zirvesi'ne sadece birkaç ay kala, Ankara'nın attığı bu adım planları bozdu" ifadeleri kullanıldı. İsviçre gazetesine göre şimdiye kadar Türkiye'nin başvurusu Avrupa Birliği'nin öncelikleri arasında yer almıyordu. Le Temps, Birliğin bu son gelişmeler karşısındaki memnuniyetini, aynı zamanda çekinceli bir üslupta dile getirdiğini vurgulayarak, Türkiye'de beklenen 3 Kasım seçimlerinin reform paketinin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini düşünen ve Kıbrıs konusunda muhtemel anlaşmazlıkları da göz önünde tutan Avrupa'nın, Türkiye'nin attığı adımları temkinli bir dilde değerlendirdiğini yazdı.

Reklam
Reklam

REFORMLARIN UYGULANMASI ÇOK ÖNEMLİ
Bir başka aday ülke olan Romanya'da yayınlanan Romania Libera da, Türkiye'nin AB adımını okuyucularına duyurdu. Türkiye'de Meclis'ten geçen reform paketini 'önemli bir adım' diye değerlendiren Romania Libera, "Ankara'da cesur reformlar" başlığını kullandığı.

Romen gazetesi, "Türklerin adımları Avrupa Birliği nezdinde memnuniyet yaratsa da, asıl iş bu yasal değişiklikleri hayata geçirmekte yatıyor, ki Türkiye'de halihazırdaki iç siyasi dinamikler ve milliyetçi kanadın muhalefeti göz önünde tutulursa, bunun zor bir görev olacağı anlaşılıyor" diye yazdı.