Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazeteci tutuklamalarının gündeme gelmesi beklenen toplantı sırasında AB’nin yine Türk hükümetinin Ek Protokolü uygulamasını, Kıbrıs sorununun çözümü için çaba göstermesini isteyeceği belirtiliyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın yer alacağı bir Türk heyetinin katılacağı Ortaklık Konseyi toplantısında AB tarafını Dönem Başkanı Macaristan’ın Dışişleri Bakanı János Martonyi ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin temsil etmesi bekleniyor.
Yarınki program, Ortaklık Konseyi vesilesiyle Brüksel’deki AB Konseyi Justus Lipsius Binası’nda verilecek öğle yemeği ile başlayacak. Yemek sırasında NATO’nun Libya operasyonu ve Türkiye’nin diyalog yoluyla çözüm bulunmasına yönelik “yol haritası”nın da gündeme geleceği düşünülüyor.
Yemeğin ardından gerçekleşecek Ortaklık Konseyi toplantısının 1.5 saat sürmesi bunun ardından da bir basın toplantısının düzenlenmesi öngörülüyor
-BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAYGISI-
Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı öncesi18 sayfalık bir ortak pozisyon belgesinde anlaşan AB devletlerinin temsilcilerinin, görüşmeler sırasında basın özgürlüğünün AB’nin “en temel değerlerinden biri” olduğunun altını çizerek “AB, gazeteci tutuklamaları, yayınlanmamış kitabın toplatılması, sık sık web sitelerinin kapatılması gibi gelişmelerden duyduğu endişeyi” dile getireceği kaydediliyor.
Yargıya ilişkin bazı kaygıların de gündeme gelmesi beklenen toplantıda AB’nin uzun tutukluluk sürelerine vurgu yapmasına da kesin gözüyle bakılıyor.
AB tarafının toplantıda üzerinde duracağı konular arasında Kıbrıs da bulunuyor. Her zaman olduğu gibi, Türkiye’den, limanlarını Rumlara açmasını öngören Ek Protokolü uygulamasını isteyecek. Buna ek olarak Kıbrıs sorununun çözümü için Ankara’dan “elinden gelini yapmasını” talep edilecek.
-TÜRKİYE’NİN RAHATSIZLIĞI-
Ortaklık Konseyi toplantısında Türk heyeti, AB devletlerince müzakere sürecine konulan “siyasi” engellerin kabul edilemeyeceğini bir kez daha dile getirecek ve Türkiye’ye eşit davranılmamasından duyulan rahatsızlığını vurgulayacak.
AB’den vize muafiyeti beklentisini anımsatacak olan Türk tarafı, Kıbrıs sorununun fazla gecikmeden çözümlenmesi için AB’nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi üzerindeki etkisini kullanması gereğine işaret edecek.
Bu arada toplantı sırasında tarafların, müzakere süreci çerçevesinde Macaristan Dönem Başkanlığı 30 Haziran’da sona ermeden “Rekabet Politikası” başlığının açılması yönünde tutum takınması da beklentiler arasında bulunuyor.(ANKA)