'Türkiye'nin AB üyeliği barışı pekiştirecektir'

Ohri (AA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin birliğin küresel bir aktöre dönüşümüne yardımcı olacağını belirterek, "İnanıyorum ki Türkiye'nin de üye olduğu genişlemiş bir Avrupa Birliği, dünyadaki barış, refah, istikrar ve uyum için önemli bir aktör olma pozisyonunu pekiştirecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün özel konuk olarak katıldığı 15. Orta Avrupa Ülkeleri Liderleri Zirvesi Makedonya'nın Ohri kentinde başladı. Zirvenin açılışında İngilizce konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa'nın en güzel ve tarihi kentlerinden biri olan Ohri'de bulunmaktan ve bu saygın topluluğa hitap etmekten mutluluk ve onur duyduğunu söyledi. Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski'ye daveti için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, zirve nedeniyle Avrupa'nın saygın liderleriyle birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.Balkanların tam kalbinde olan Ohri'den bu zirve aracılığıyla verilecek birleşik Avrupa mesajlarının tüm Avrupa halklarına ulaşacağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bölgede kalıcı barış ve istikrarın pekiştirilmesinin Avrupa'nın tam entegrasyonu için önemli bir görev olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

"Bölgenin yeniden şekillendiği bir dönüşüme şahit oluyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bölgede barış ve istikrarın kalıcı hale gelmesi için dayanışma ve karşılıklı anlayışa her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Türkiye'nin Bosna Hersek ve Kosova'daki gelişmeleri yakından izlediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki reformların devamı için Avrupa Birliği ve NATO gibi kurumlara entegrasyon hedefinin temel amaç olarak sürdürülmesinin önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle sürdürdü:

"İnanıyoruz ki bu perspektifler, demokratik bir toplum inşa edilmesi yolundaki reform çabalarına hizmet edecektir. Bu çerçevede bölgede istikrarı korumak için bizim temel dış politika önceliklerimizden biri, NATO ve AB şemsiyesi altında Güney Doğu Avrupa'nın entegrasyonunun tamamlanmasıdır. Bildiğiniz gibi Türkiye, birleşik bir Avrupa kurulması çabalarıyla ilk günden beri ilgileniyor. İnanıyoruz ki Türkiye'nin AB'ye üyeliği, birliğin küresel bir aktöre dönüşümüne yardımcı olacaktır. İnanıyorum ki Türkiye'nin de üye olduğu genişlemiş bir Avrupa Birliği dünyadaki barış, refah, istikrar ve uyum için önemli bir aktör olma pozisyonunu pekiştirecektir. Öte yandan, Türkiye giderek Avrupa ile dünya gaz ve petrol tedarikçileri arasında önemli bir enerji koridoru haline geliyor. Bizim enerji güvenliği stratejimiz AB'nin enerji arz yollarının çeşitlendirilmesini amaçlayan politikasıyla örtüşüyor ve böylece yeni bir işbirliği alanı açılıyor."

Reklam
Reklam