İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen "Türk bakışları" adlı kültür ve sanat etkinliklerine katılan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, "Halkları birleştiren siyaset değil, yüreğin sesidir" dedi.
İspanya Kültür Bakanlığında, basın toplantısı düzenleyen Pamuk, "dünyanın büyük bölümünde milliyetçiliğin yükseldiğine inandığını" belirterek, Türkiye'nin AB'ye girişini engelleyen sebeplerden birinin de bu olduğunu söyledi.
Pamuk, aşırı milliyetçiliğe karşı AB halkına "Halkları birleştiren siyaset değil, yüreğin sesidir, vücutların müziğidir" mesajını iletti.
Pamuk ayrıca, "Türkiye'de ifade özgürlüğünün tam olmadığını ve toplumun tamamen özgür olduğundan söz edilemeyeceğini" savunarak, şunları söyledi:
"Ama bunların hiçbiri Türkiye'nin AB'ye girişini engellemek için bir özür olarak kullanılmamalı. Türkiye, bu sorunlarını çözdüğünde eminim ki Avrupa Birliği'ne çok katkı sağlayacak. Maalesef, birçok Türkün çabasına rağmen bu sorunlar henüz aşılamadı. Üstelik, Türkiye'nin AB'ye girişine ilişkin 5-6 yıl önceki heyecan ve şevk tükenmek üzere. Bu üzüntü verici."
Türkiye'ye ilişkin siyasi konular ya da hakkında açılan davalarla ilgili sorularıysa Pamuk, şöyle yanıtladı:
"Aktüel siyasi meseleler üzerine yorum yapan bir yazar yerine, İstanbul'da masasına oturmuş, kitaplarında evrensel bir hareket yaratmaya çalışan, kitaplarla dünyayı anlamaya çalışan bir yazar olarak tanınmış olmak hoşuma gider."
Pamuk'un 18 yıldır arkadaşı olan Katalan yazar Goytisolo da, "AB'nin Türkiye'ye kapılarını açması gerektiğini" vurgulayarak, ancak bu şekilde "Türkiye'nin çok kültürlülüğü, tüm güzelliği ve zenginliğinin açılabileceğini" kaydetti.
AA