"Türkiye'nin adaylık süreci devam etmektedir"

PARİS (İHA) - Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Noelle Lenoir, "Önümüzde Kopenhag Zirvesi var, Türkiye ile ilgili karar orada verilecek, artık tarih mi, yol haritası mı yoksa başka bir formül mü bulunur orada karalaştırılacak" dedi.

Bakan Noelle Lenoir, Uluslararası Basın Merkezi'nde, Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemesi ve Kopenhag Zirvesi konusunda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye ilişkin soruları da cevaplandırdı.

Bayan Lenoir, "Avrupa Birliği'nin Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye güçlü bir işaret vereceği belirtiliyor, bu nasıl bir işaret olacak, somut olarak nedir?" şeklindeki soruyu şöyle cevaplandırdı;

Reklam
Reklam

"Türkiye'nin adaylık statüsü, 1999 Helsinki Zirvesi'nde kabul edilerek Kopenhag Kriterleri'nin yerine getirilmesi süreci başlatıldı. Komisyon raporunda Türkiye'nin büyük ilerlemeler kaydetmesine rağmen henüz bu kriterleri tamamlamadığı belirtildi. Türkiye'de demokratik seçimler yapıldı, yeni hükümet kuruldu. Bu ay sonuna doğru Paris'e gelecekler. Bizim bu hükümetten beklentilerimiz, onların da bizden istekleri var. Önümüzde Kopenhag Zirvesi var, Türkiye ile ilgili karar orada verilecek, artık tarih mi, yol haritası mı yoksa başka bir formül mü bulunur orada karalaştırılacak."

"ANNAN'IN PLANINA OLUMLU BAKIYORUZ" Bakan Lenoir, Giscard d'Estaing'in, "Başkenti Avrupa'da olmayan Türkiye aday olursa AB'nin sonu olur" açıklamasıyla ilgili olarak sorulan soruyu da, "Türkiye adaydır ve bu süreç devam etmektedir. Avrupa'nın sınırları konusuna gelince; bu sorun, şimdi olduğu gibi daha sonra da devam edecektir" şeklinde cevaplandırdı.
Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Noelle Lenoir, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, "BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın bir nevi konfederasyonu öngören planına olumlu bakıyoruz. Adanın bölünmüş olması, üyelik için ön şart değildir. Kıbrıs birleşse de, birleşmese de üye olacaktır, ancak 2 taraf arasında bir çözüm bulunmasını ümit ederiz."

Reklam
Reklam