Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı olarak Kırşehir'de hizmet veren Malya Tarım İşletmesi'nde, yılda 15 ile 17 bin ton sertifikalı arpa ve buğday tohumu üretilerek 46 ildeki çiftçilere satılıyor.
İşletme Müdürü Mustafa Güncan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamen Türk mühendislerinin araştırmaları sonucunda elde edilen kaliteli buğday ve arpa çeşitlerini Kırşehir'e bağlı Boztepe ilçesindeki işletmelerinde ürettiklerini söyledi.
TİGEM'in, Türk çiftçisinin ihtiyacı olan arpa ve buğday tohumunun yarısını karşıladığını ifade eden Güncan, Malya Tarım İşletmesi'nin de, TİGEM'in ürettiği sertifikalı buğday ve arpa tohumunun yüzde 7-8'ini karşıladığını belirtti.
Sertifikalı tohumun, sertifikasız tohuma göre yüzde 25 daha fazla verim sağladığını vurgulayan Güncan, şöyle konuştu:
"İşletmemizde her yıl 15 ile 17 bin ton arasında sertifikalı buğday ve arpa tohumu üretilerek Türk çiftçisinin hizmetine sunulmaktadır. Sertifikalı tohum, üretiminin her aşamasında kontrol edilmiş, ilaçlanmış, paketlenmiş genç tohumlardır. İşletmemizde 4 çeşit buğday, 1 çeşit arpa tohumu üretilmektedir. 46 tane vilayete bu işletmemizden yıllık 15 ile 17 bin ton sertifikalı tohum satışı yapılmaktadır."
Güncan, işletmelerindeki sertifikalı arpa ve buğday tohumlarının Türkiye'deki araştırma kuruluşlarında ıslah edilmiş çeşitler olduğuna dikkat çekerek, "Bunların herhangi bir şekilde GDO ve GDO'lu ürünlerle hiç bir alakası yoktur. Tamamen kendi mühendislerimizin ürettiği tohumlardır. Türk insanının kaliteli ve sağlıklı ürün tüketmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
-Buğday tohumları rengine göre ayrıştırılıyor-
Güncan, TİGEM'in, çalışmalarında en son teknolojiyi takip ettiğini, Malya Tarım İşletmesi'nde de buğday tohumlarını rengine göre ayrıştıran son teknoloji cihaz kullandıklarını bildirdi.
Güncan, şunları kaydetti:
"Tohum temizleme ünitesinde 2010 yılından itibaren kullanılan, bizim tabirimizle renk ayırıcı cihaz, veya biyolojik ayrıştırma ünitesi, herhangi bir buğday çeşidi içerisinde kendi renginden farklı olan çeşitleri ayırmayı sağlamaktadır. Örneğin beyaz renkli bir buğday içerisindeki kırmızı buğday, veya yarı kırmızı bir buğday, ya da daha farklı tonlardaki buğday çeşitlerini ayırmaya yaramaktadır. Bu da bize, yüzde 100'e yakın saf tohum elde etmemizi sağlamaktadır. Üretilen tohumun kalitesini yükseltmektedir. Çiftçimizin daha kaliteli ve verimli ürün elde etmesine, vatandaşların da daha kaliteli ekmek ve ürünler tüketmesini sağlayacaktır.
Tohum akış haznelerinde kameralar bulunmakta. 'Farklı renkteki buğdayları yakala' diye komut veriyorsunuz. Kameralar sistemiyle cihaz buğdayı renklerine göre ayrıştırıyor. Bu ayrıştırdığımız tohumları da yem fabrikasına ham madde yada hayvan yemi olarak kullanabilirsiniz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz