Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan "Dünya Ekonomik Görünümü ve 2005 Beklentileri" raporunda, Türkiye'nin yaşadığı finansal krizlerin ardından uyguladığı başarılı ekonomik programla yatırımcıların güvenini artırdığı bildirildi.
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü'nün (DESA) raporuna göre, Türkiye'nin 2004 yılını güçlü bir büyümeyle kapatmasında özel sektör yatırımlarının ve tüketim harcamalarının artması etkili oldu.
2003 yılında yüzde 2.8 olan global ekonomideki büyümenin geçen yıl yüzde 4 ile zirvesine çıktığı anlatılan BM raporunda 2005 yılı için, "Yüksek petrol fiyatları dünya ticaretini de olumsuz etkileyerek büyüme hızını biraz yavaşlattı. Enflasyon tehdidi karşısında birçok ülkenin faiz oranlarını artırma eğilimine girmesi, bu süreci destekleyecektir. Gelişmekte olan ülkeler ise hızlı büyümeyi sürdürüyor. Bu yıl global ekonomideki büyüme hızının yüzde 3.25 olması beklenmektedir" denildi.
Gelişmiş ekonomilerden Kuzey Amerika'nın "güçlü" bir performans göstermesine karşın Japonya'nın "makul", Avrupa'nın ise "zayıf" büyüdüğü anlatılan BM raporunda, global ekonomiyi ilgilendiren en yaygın sorunlardan birisi olarak, "istihdam artışının istenilen seviyede olmaması ve işsizlik oranının yüksekliği" gösterildi.
"Türkiye, 2004 yılının ilk yarısında yüzde 12, tamamında ise yaklaşık yüzde 9 büyüme gerçekleştirdi. Özel sektör yatırımları ve tüketim harcamaları, bu büyümenin itici
gücü oldu" denilen raporda, kredilerdeki artışla Türk Lirası'nın değerlenmesinin alım gücünü artırdığı vurgulandı.
Raporda, 2005 yılında Türkiye'nin büyüme hızının yüzde 6'lar seviyesinde beklendiği belirtildi.