Türkiye'nin başını ağrıtacak karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kadın hakları açısından kritik öneme sahip, aile içi şiddet konusunda Ankara'ya karşı açılmış ilk davada kararını açıkladı.

Kararda Türkiye'de kadınların ayrımcılığa uğradığı belirtildi ve Türkiye suçlu bulundu. Mahkeme, Türkiye'nin şiddet gören bir kadını, savcılığa başvurduğu halde, kocasından koruyamayarak ayrımcılık yapttığına hükmetti. AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkıyla ilgili 2., kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti.

Reklam
Reklam

Türkiye, karar gereği başvuruyu yapanlara 36 bin 500 euro tazminat ödeyecek. AİHM kararı, bundan böyle açılacak benzer davalarda emsal olarak görüleceği için Türkiye için son derece kritik. Dava, aile içi şiddete maruz kalmış bir Türk vatandaşı olan Nahide Opuz tarafından 2002'de açılmıştı. Opuz, eski eşinin kendisine ve annesine yönelik kötü muameleleri karşısında devletin yeterli önlem almadığı iddiasıyla Ankara'dan şikayetçi olmuştu. Annesi kocası tarafından öldürülen Opuz'un avukatları, mahkemenin aile içi ve kadına yönelik şiddeti "işkence ve kötü muamele" olarak nitelemesini ve devletin ayrımcılık yapıldığına hükmedilmesini istiyorlar.

Mahkeme Türkiye aleyhinde sonuçlandığı takdirde Avrupa'da ilk kez bir devlet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kadın vatandaşlarına ayrımcılıktan hüküm giyecek ve aile içi şiddet de kötü muamele olarak tanımlanmış olacak.

Türk hükümeti, davacının iç hukuk yollarını tüketmemiş olduğu gerekçesiyle davanın reddedilmesini talep etmişti.