UŞAK (İHA) - Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Ağaoglu, günde 40 bin civarında battaniye üretilen Uşak'ta, tüm yurt üretiminin yüzde 95'inin, dünya üretiminin de yüzde 5'inin karşılandığını söyledi.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ağaoğlu, Uşak'ta irili ufaklı 60 battaniye fabrikasının bulunduğunu ve 10 bin kişinin bu sektörde istihdam edildiğini belirterek, "Battaniyenin ilimize girişi deri sayesinde olmuştur. Tabaklık işinden çıkan yünler önceleri hali ipliği daha sonra da battaniye ipliği olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sektörün Uşak'ta yerleşik düzen almasının en önemli sebebi ham maddenin yoğun olarak ilimizde bulunabilmesi. Pazarlama avantajları ve yetişmiş iş gücünün kolay temini diğer sebepler olarak karşımıza çıkıyor. Battaniye sektörü ekonomiyi ayakta tutuyor. Üretimin yüzde 80-85'ni ihraç ediyoruz. İhracatın yıllık getirisi 160 milyon dolar seviyesinde. Üretimin yüzde 30'u Avrupa ülkeleri olmak üzere, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Irak, Güney Afrika, Kazakistan, Türkmenistan, Suriye, İsrail, Filistin, Suudi Arabistan ve Ürdün'e ihracat yapılıyor" dedi.
Her geçen gün daha da zorlaşan şartlarda üretim yapmak, battaniyecileri farklı alternatiflere ve kaliteli üretime yönlendirdiğini belirten Ağaoğlu, "Önceleri tüm Uşak üreticileri 1 - 2 ülkeye ürünlerini gönderirken bugün dünyanın bir çok yerinde Uşak battaniyesi var. Bu aşamadan sonra sanayicilerimize ve odamıza büyük görevler düşüyor. Bizler yeni pazarlar oluşturabilmek için çalışıyoruz. Battaniyelerde hem ürünlerin kalitesini artırmak hem de yeni çeşitler üretebilmek için özellikle yurt dışındaki fuarlara üyelerimizi teşvik ediyoruz. Aynı zamanda kalifiye eleman eksikliğini Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak giderme düşüncesindeyiz. Şu an kurumsallaşma önümüzdeki en büyük engel olarak duruyor. Aile işletmeleri konumundaki Uşak sanayisini bu handikaptan kurtarmalıyız. Battaniyenin geleceği için bunu yapmak zorundayız" diye konuştu.