Türkiye'nin Bıll Gates Adayları Silikon Vadisi'nden Döndü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında 100 bin lira hibe desteği...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında 100 bin lira hibe desteği alarak, Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılma fırsatı yakalayan ve eğitimini tamamlayan 10 teknogirişimci Türkiye'ye döndü. 10 genç önümüzdeki günlerde Bakan Ergün tarafından kabul edilerek Silikon Vadisi'nde yaşadıklarını paylaşacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 'Teknogirişim Sermaye Desteği Programı' kapsamında 100 bin lira hibe desteği alarak, Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılma fırsatı yakalayacak 10 teknogirişimci genç Silikon Vadisi'ndeki eğitimini tamamladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 100 bin lira hibe desteği alan 10 genç girişimci, Silikon Vadisi'ne giderek küresel firmalarla buluştu. TÜBİTAK, Silikon Vadisi'ne gönderdiği girişimcilere eğitim, yol ve konaklama gibi tüm masrafları için 21 bin dolarlık destek verdi. Bu yıl ilk kez uygulanan programa 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Enformasyon ve Elektromekanik/Elektrik alanlarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı'ndan yararlanan 42 kişi başvurmuştu. Yapılan başvurular TÜBİTAK BİDEB tarafından düzenlenen panellerde değerlendirilerek, en yüksek puana sahip ilk 10 aday Silikon Vadisi'ne gönderildi. Silikon Vadisi'nde gerçekleştirilen programa katılan girişimciler, spor analitiği çözümleri, gelişmiş video teknolojileri, simülasyon, insansız hava aracı, yazılım güvenliği, yüz ifadesi ve düşünce gücüyle bilgisayar kullanımı ile sosyal moda gibi alanlarda çalışma yapıyor.

Reklam
Reklam

"BUGÜNE KADAR 748 TEKNOGİRİŞİMCİYİ DESTEKLEDİK"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak 2009 yılında 78, 2010 yılında 102, 2011 yılında 272, 2012 yılında 296 olmak üzere toplam 748 teknogirişimciyi desteklediklerini belirtti. Teknolojik fikirlerini hayata geçirmek isteyen bu gençlere 100 bin lira hibe desteği verdiklerini söyleyen Ergün, aynı zamanda da bu girişimcilere teknoparklarda yer tahsis ettiklerini bildirdi. Bu gençleri TÜBİTAK aracılığıyla Silikon Vadisi'ne gönderdiklerini dile getiren Ergün, teknogirişimcilerin Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılmak için büyük bir fırsat yakaladığını ifade etti. Bu yıl da belirlendiği gibi 10 teknogirişimcinin yeniden Silikon Vadisi'ne gönderileceğini belirten Ergün, artık her yıl seçilen genç girişimcilerin ABD'deki Silikon Vadisi'ne gönderileceğini bildirdi.

Silikon Vadisi'nin, tekno girişimciler için önemli bir kazanım olacağına dikkati çeken Ergün, "Dünyada milyar dolar seviyesinde değeri olan şirketler, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kuruldu. Bu ülkenin gençlerinden niçin bir Bill Gates çıkmasın, bu ülkenin Apple gibi küresel firmaları niçin olmasın. Biz inanıyoruz ki, gerekli yenilikçi iklim oluşturulunca, bizim ülkemizden de Bill Gates'ler, Steve Jobs'lar çıkacaktır. Bunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz gençlerimize güveniyor ve onların yenilikçi fikirlerini, projelerini çok önemsiyoruz. Girişimci gençlerimizin fikirlerini, bu ülkenin en değerli ve en zengin kaynağı olarak görüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Plug and Play firmasının organize edeceği bir aylık eğitime katılan girişimciler, kendi alanlarıyla ilgili Silikon Vadisi'ndeki şirketlerle görüşme imkanı buldu. Ayrıca, diğer ülkelerden gelen girişimcilerle ve yatırımcı şirketlerle bir araya gelerek, fikir ve projelerini de Silikon Vadisi'ndeki uluslararası şirketlere pazarlama fırsatı elde ettiler. Şirketlerini daha ileriye götürmek için danışmanlık hizmeti de aldılar. TÜBİTAK, Silikon Vadisi'ne gönderdiği girişimcilere eğitim, yol ve konaklama gibi tüm masrafları için 21 bin dolarlık destek verdi. Eğitim için firmalara kişi başına 11 bin dolar ödendi. Ayrıca ulaşım, konaklama ve yaşam giderleri için de 10 bin dolarlık destek sağlandı. Girişimciler, ABD'ye gitmeden önce TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesinde Plug and Play firmasından gelecek bir yetkili tarafından verilen 2 günlük eğitime katıldılar. Silikon Vadisi'ne giden 10 kişilik ekipte yer alanları isimleri şöyle belirtildi:

"Serdar Raşit Alemdar, Kubilay Kaan Aydın, Çağrı Karahan, Hacer Yalım Keleş, Mert Küçük, Salih Kükrek, Veli Burak Çelen, Mehmet Çakır, Ahmet Engin Bayrak ve Umut Gültepe."

Reklam
Reklam

10 genç önümüzdeki günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından Ankara'da kabul edilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: