Türkiye’nin Bisküvici Dedesi: Sabri Ülker

Bisküvi ve çikolata sektörünün önde gelen markalarından Ülker’in kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında hayata veda...

Bisküvi ve çikolata sektörünün önde gelen markalarından Ülker’in kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında hayata veda etti. Ülker’in yarın Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.

Türkiye’nin bisküvici dedesi Sabri Ülker, 1920’de Kırım’da dünyaya geldi. Ailesi 1929’da Türkiye’ye göç etti. Daha ilkokul döneminde çalışma hayatına atıldı. Yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. Yüksek öğrenimini Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sinde tamamladı. Ağabeyi Asım Ülker ile birlikte 1944’te Eminönü’nde bulunan Nohutçu Han´da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ardından 1948’de eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu. Üretimini 3 katına çıkardı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı.

Reklam
Reklam

Sabri Ülker, 1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. 1979’da İstanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı sene uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu. 1980’lerden itibaren Ülker’in ürün gamını artırdı. Aynı senelerde Ülker’in dünyaya entegre olmasına ön ayak oldu. 1983’te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992’de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı. 1996’da da süt endüstrisine girildi. Sabri Ülker, 2000’de şirketin yönetimini oğlu Murat Ülker’e devretti. Sabri Ülker, hayatı boyunca, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal gelişime yönelik çalışmalarda da bulundu.

1944’te Ülker markasıyla bisküvi üreterek başlayan süreç Yıldız Holding bünyesinde devam ediyor. Yıldız Holding, 65 şirketiyle bisküviden çikolataya, gazlı içeceklerden süt ve sütlü ürünlere, bebek mamasından bakım ürünlerine ve ambalaja kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. İçeride ve dışarıda toplam 43 fabrikada üretim yapan Yıldız Holding şirketleri, sadece ülkesinde değil, bölgesinde de öncü kimliğini koruyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: