"Türkiye'nin borç sorunu olmayacak"

AMASYA (İHA) - Amasya ziyaretinde Valilik ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaretin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Amasya Milletvekili Akif Gülle, AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak ve AK Parti Amasya Belediye Başkan adayı İsmet Özarslan ile birlikte Amasya esnafını ziyaret eden Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda Amasyalı sanayici ve işadamlarının sorunlarını dinledi.

Toplantıda, hükümetin uyguladığı sıkı ve kararlı politikalar sonucunda enflasyonun kalıcı bir şekilde inmeye devam ettiğini belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, "Hükümetimiz oldukça yoğun bir gündem devraldı. Kasım 2002, Irak savaşı yaklaşmaktaydı. Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizini daha yeni geçirmişti. Kıbrıs meselesi kapıda bekliyordu. AB'ye üyelik konusunda acil adımlar atılması gerekiyordu. Türkiye'nin 10 yıllardır birikmiş kronik sorunları vardı, iç politikada ve dış politikada onlarca sorun çözüm bekliyordu. Ancak partimizin kuruluşuyla yaptığımız çalışmalarda bütün bu gündem maddeleri ile ilgili hazırlıklarımız tamamdı. Parti programımızda biz bu sorunları ortaya koymuştuk ve çözüm projelerini üretmiştik. 18 Kasım 2002 tarihinde hükümetimizi kurar kurmaz yoğun bir çalışma temposu başlattık" dedi.

Reklam
Reklam

"İÇ BORÇ ORANI HIZLA DÜŞÜYOR" Konuşmasında iç piyasada faizlerin yüzde 24 oranına düşürüldüğünü söyleyen Bakan Babacan, "İç politikada, dış politikada ve ekonomide acil tedbirleri uygulamaya koyduk. Kıbrıs ve AB konusunda önemli mesafeler katettik. 2003 yılında Irak Savaşı'na, İstanbul'daki terör olaylarına ve hiç beklenmeyen İmar Bankası ile ilgili büyük yüke rağmen ekonomimizde oldukça olumlu gelişmeler kaydettik. Uyguladığımız sıkı ve disiplinli politikalar, kararlılık ve cesaretlerle yürüttüğümüz önlemler sayesinde enflasyon kalıcı bir şekilde inmekte ve inmeye de devam etmekte. 2003 yılında tüketici fiyatlarında artış yüzde 18.4 gibi son yılların rekoru olan bir düzeye indi. 2003 yılı içerisinde eksi enflasyonlar yaşadık. Şubat ayı sonu itibariyle, son 28 yılda ilk defa yıllık tek haneli enflasyonu gördük. 2004 yılı için tüketici fiyatlarında hedefimiz yüzde 12. 2005'den itibaren ise artık tüketici fiyatlarında da tek haneli hedefler ortaya koymaya başlayacağız. Buna paralel olarak faizlerde ciddi bir düşüş yaşıyoruz. Türkiye yüzde 7 bin, yüzde 3 bin gecelik faizleri gördü. Çok şükür iç piyasada faizler yüzde 24'e inmiş durumda ve Türkiye'nin uluslararası piyasalarda alınıp satılan tahlillerine baktığımızda önceki döneme göre faizlerde çok ciddi düşüşler söz konusu" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye için artık borç çevirme sorununun ortadan kalktığını da kaydeden Bakan Babacan "Borcumuzun gayri safi milli hasılaya oranı hızla düşüyor. 2001 yılında yüzde 92 olan bu oran, 2003 yılı sonu itibariyle yüzde 71'e düştü. Türkiye'nin ne kadar borcu var, bunu toplam gayri safi milli hasılaya bölüyoruz ve yüzde 71 rakamını görüyoruz. Bugün bu rakam Yunanistan'da yüzde 100'ün üzerinde. Belçika ve İtalya'da yüzde 100'ün üzerinde. Özellikle faizlerin hızlı düşmesiyle beraber Türkiye artık borç sorunu olmayan bir ülke olacak. Borcu olmayan bir ülke mi olacak? Hayır. Bugün dünyanın en borçlu ülkesi ekonomisi en büyük olan ülke. Bugün ABD'nin 6 trilyon dolar kamu borcu var. Gayri Safi Milli Hasıla'sı (GSMH) da 10 trilyon dolar. Yani onlarda da oran yüzde 60. Borcu sıfır bir ülke mi olacağız? Hayır. Önemli olan borcun miktarı ve kolay yönetilebilir olması. O noktaya doğru hızlı bir şekilde gidiyoruz. Enflasyonun düştüğü ortamda diğer ülkelere bakacak olursak düşen enflasyonla beraber büyümenin durduğunu ve işsizliğin artığını görüyoruz. Enflasyonla mücadele eden pek çok ülkenin karşı karşıya kaldıkları bir gerçek. Ancak Türkiye'de 2003'te bir yandan enflasyonda ciddi düşüşler yaşanıp rekor ardına rekor kırılırken, bir yandan da yüzde 5 gibi bir büyüme sağlamamız ve işsizliğin artmaması aslında çok da şikayet edilecek bir nokta değil. Bugün AB'nin tamamındaki ortalama işsizlik oranı yüzde 9. İşsizlikle mücadelede çok başarılı olmuş, 'işsizlik derdim yok' diyen ülkelerde bile yüzde 6'lık oranı görüyoruz. İşsizlik sıfıra inecek diye bir şey yok" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Babacan, toplantıya katılan Amasyalı sanayici ve işadamlarının sorunlarını dinleyerek problemlerin en kısa sürede çözüleceğini de ifade etti.