Bu arada, Türkiye’nin üyeliğine Yunanistan’ın itirazları olduğu da öne sürüldü.
Bir İsrailli hükümet yetkilisi, Yunanistan için “Türkiye’yi (CERN) içinde görmek istemiyorlar” iddiasında bulundu. Ancak bu savı reddeden Yunanistan’ın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliği Müsteşarı Michael Diamessis, “Yunanistan, kriterlere uyulması kaydıyla başvuru yapan tüm ülkelerin kabul edilmesinden yana” dedi.
Türkiye’nin, merkezi Cenevre’de olan CERN’e üyelik başvurusunun, İsrail, Rum Kesimi, Sırbistan ve Slovenya’nın başvuruları ile birlikte tek bir paket halinde gelecek Cuma günü CERN tarafından onaylanabileceği bildirildi.
Yeni üyeliklerle ilgili oylamanın gizli oy ile yapılacağına ve tüm CERN üyelerinin potansiyel olarak "veto” kullanabileceğini dikkat çekiliyor.
CERN Genel Müdürü Rolf Heuer, İngiliz The Times gazetesine yaptığı açıklamada CERN’in, genişlemesiyle uluslar arası bir kuruluş haline geleceğini, tüm dünyadan üye kabul edilerek CERN’in ufuklarının genişlemesini istediğini söyledi. İngiliz gazete de “Yetkililer, CERN üyesi 20 devletin bir itiraz olmadığını söylüyorlar ancak İsrail, İsviçre’nin çekincelerini dile getirdiğini, Yunanistan’ın da, Türkiye’nin üyeliğine olan itirazlarının kendi adaylığını tehlikeye atabilmesinden korkuyor” diye yazdı.
Bu çerçevede gazete, bir İsrailli hükümet yetkilisinin değerlendirmelerini de aktardı. Söz konusu yetkili, Yunanistan’ın tutumu konusunda “Türkiye’yi içinde görmek istemiyorlar” iddiasında bulundu.
-FRANSIZ YETKİLİLERİ: TÜRKİYE’NİN BAŞVURUSUNA KARŞI DEĞİLİZ”
The Times “Yunanistan, kriterlere uyması kaydıyla başvuru yapan hiçbir ülkeye karşı olmadığını söylüyor” diye yazdıktan sonra Yunanistan’ın, Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliği Müsteşarı Michael Diamessis, “İtirazlar kesinlikle bizden gelmiyor. Yunanistan, kriterlere uymaları kaydıyla başvuru yapmış olan tüm ülkelerin kabul edilmesinden yana” şeklinde konuştu.
Haberde “Fransız yetkilileri de, Paris’in, hem Türk, hem de İsrailli başvuruları konusunda endişelerinin bulunduğuna ilişkin diplomatik çevrelerdeki söylentileri reddederek başvuru yapan tüm ülkelere destek ifade ettiler” de denildi.
İsrail’in, üye devletlerinin dışında CERN’e en büyük katkı yapan ülke olduğuna işaret eden gazete, İsrail’in çeşitli büyük Avrupa bilim kuruluşlarının üyesi olduğuna da dikkat çekti.
ANKA