LÜKSEMBURG (İHA) - Avrupa Birliği'nin genişleme sürecindeki sorunlara ilişkin son noktanın konulacağı Brüksel Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi konusunda herhangi bir taahhüt verilmemesi kararlaştırıldı. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen, Türkiye'nin cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Lüksemburg'da bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, Türkiye'ye, yaptığı reformlarla AB'ye üyelik müzakerelerine yaklaştığı mesajının verilmesi, ancak müzakere tarihi konusunda hiç bir taahhütte bulunulmaması üzerinde uzlaştı. Zirvede yarın da aynı mesajın tekrarlanması bekleniyor. Zirvenin bitiminde yayınlanacak sonuç bildirgesinin tartışıldığı toplantıda, Türkiye'ye ilişkin paragraf ele alındı ve onaylandı. Bu metinde, gerçekleştirilen reformlar sayesinde, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik kriterleri karşılamada önemli adımlar atarak, müzakerelere başlama tarihine yaklaştığı belirtiliyor. Türkiye'nin bu reformları uygulamadaki kararlılığının, ülkeyi müzakere tarihine yakınlaştıracağına vurgu yapılıyor. Bununla birlikte, Türkiye'nin adaylığına ilişkin bir sonraki aşamanın, Kopenhag Zirvesi'nde karar verileceğine dikkat çekiliyor.
TÜRKİYE'YE CESARET Danimarka'nın Dışişleri Bakanı Per Stig Möller ile birlikte basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen, Türkiye'nin beklenenden çok daha fazla mesafe katettiğini, AB'nin Ankara'yı cesaretlenmesi gerektiğini söyledi.
Verheugen, "Türkiye ile ilişkilerde, Helsinki'de belirlediğimiz strateji çok başarılı oldu. Umulandan daha iyi sonuçlar aldık. Türkiye'yi cesaretlendirmeye devam etmek gerekiyor" dedi.
AB'nin, Kıbrıs'ın üyeliğinin, adadaki sorunun çözümlenmesinden sonra gerçekleşmesini tercih ettiğini ve BM Genel Sekreteri'nin çözüm çabalarını güçlü bir şekilde desteklediği vurgulanıyor. Kıbrıslı liderlere, tarihi fırsatı değerlendirme çağrısı yapan AB, çözümün bulunamaması durumunda, Kıbrıs'la ilgili son kararın, 1999 Helsinki Zirvesi sonuçları göz önüne alınarak Kopenhag'da verileceği kaydediyor.
HOLLANDA'NIN YAKLAŞIMI Geçen hafta, Hollanda hükümetinin çökmesinin ardından, Başbakan Jan Peter Balkenende'nin genişleme süreci hakkındaki ihtiyatlı yaklaşımları, AB'yi endişelendirmeye devam ediyor.
Dışişleri Bakanları toplantısında, Hollanda'nın, genişlemeye herhangi bir itirazı olmadığını, ancak son kararın Hollanda Parlamentosu'nda alınması gerektiğini vurguladığı öğrenildi. Gözlemciler, Pim Fortuyn listesi milletvekillerinin itirazlarına rağmen, Hollanda Parlamentosu'ndan, genişlemeyi engelleyecek herhangi bir karar beklemiyorlar.
ANLAŞMAZLIKLAR BRÜKSEL'E KALDI Bu arada, GİK'te, genişlemenin maddi ihtiyaçlarının karşılanması konusunda uzlaşma sağlanamadı. Almanya ve Fransa arasında, özellikle tarım politikası ve sübvansiyonlar alanında devam eden anlaşmazlığa, Brüksel zirvesinde devlet ve hükümet başkanları düzeyinde çözüm aranması öngörülüyor.
AB Dönem Başkanı Danimarka'nın Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, söz konusu uzlaşmazlıkların Brüksel zirvesinde mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini, tartışmaların Kopenhag'a kadar uzatılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen de Brüksel'de bu konuda bir anlaşma sağlanamaması durumunda, genişleme sürecinin aksayabileceği uyarısında bulundu.