Türkiye'nin değerlendirmeleri sürüyor

ANKARA (İHA) - Türkiye, Türk askerinin Lübnan'da konuşlandırılacak Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'ne katılması halinde Lübnan'daki grupların silahsızlandırılmasına ilişkin bir görev üstlenmeyeceğini BM yetkililerine bildirdi.

1 ay süren savaşın ardından İsrail ile Lübnan arasında ateşkes ilan edilmesi sonrası BM'nin Lübnan'da konuşlandıracağı Barış Gücü'ne Türkiye'nin asker verip vermeyeceği konusundaki değerlendirmeler sürüyor. Konu bugün Milli Güvenlik Kurulu'nda ayrıntılı olarak ele alınacak ve Türkiye'nin tavrı netleşecek. Birleşmiş Milletler'in, Barış Gücü'ne Türk askerinin de katılması yönündeki talebini içeren belgenin Türkiye'ye ulaştığı bildirilirken, belgede yer alan görev tanımında Hizbullah ve Lübnan'daki diğer grupların silahsızlandırılması ve silahların toplanması ifadelerinin de yer aldığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Türkiye, Barış Gücü'ne katılması halinde Türk askerinin, Lübnan'daki grupların silahsızlandırılması şeklinde bir görev üstlenmeyeceğini BM'ye bildirdi. BM Barış Gücü içinde yer alacak Türk askerinin daha çok yıkılan yerlerin onarımı ve sağlık hizmetleri gibi görevler yürüteceği ve insani faaliyet amacıyla bölgede olacağı ifade edildi. BM'nin Türkiye'den beklentisinin kara unsurları olan bir güç olduğu bildirilirken Türkiye'nin komuta görevi üstlenmesinin söz konusu olmadığı öğrenildi.

Öte yandan BM'nin Lübnan'da 15 bin askerden oluşan bir güç oluşturmak istediği belirtilirken, Türkiye'ye istenen asker sayısının bildirilmediği, 'ne kadar çok asker gönderilirse o kadar iyi olur' şeklinde bir yaklaşımın iletildiği kaydedildi.