Türkiye'nin Deniz Uçağı Pilotları Kocaeli'de Yetişecek

İzmit Körfezi kıyısında kurulan Türkiye'nin ilk Deniz Uçağı Uçuş Eğitim Merkezi'nde, deniz uçağı pilotları yetiştirilecek.

İzmit Körfezi kıyısında kurulan Türkiye'nin ilk Deniz Uçağı Uçuş Eğitim Merkezi'nde, deniz uçağı pilotları yetiştirilecek.

Merkezin Genel Müdürü ve Eğitmeni Hakan Osanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz uçağı sektörünün Türkiye'ye yabancı olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu oranın tersine deniz uçağı kullanımına en uygun ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de 8 bin 333 kilometre sahil ile birçok gölün bulunduğunu ifade eden Osanmaz, deniz uçaklarının denize veya göle kıyısı olan şehirlere rahatlıkla inebileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Osanmaz, Kocaeli'de denizin şehir merkezine çok yakın olduğunu dile getirerek, burada havanın müsait olduğu dönemlerde rahatlıkla iniş ve kalkışların yapılabildiğini bildirdi.

Deniz uçağı kullanımının çok tanınmadığını kaydeden Osanmaz, deniz uçaklarının turizm ve çevre amacıyla uzun yıllardır kullanıldığını ifade etti.

İzmit Körfezi kıyısında açılan merkezin, Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Osanmaz, önceki dönemde insanların eğitim alabilmek için Avrupa ve ABD'ye gittiğini söyledi.

Osanmaz, Türkiye'deki genel havacılığın gelişmesi için bu sektörde yer alacak öğrencilerin yetiştirilmesi gerektiğini dile getirerek, bunun gerçekleşmesinin ardından deniz uçağı sektörüne girilebileceğini belirtti.

-"Turizme önemli katkı sağlayacak"

Deniz uçaklarının yolcu taşımacılığında da rahatlıkla kullanılabileceğini vurgulayan Osanmaz, bu uçakların aynı zamanda çevre denetleme amacıyla da kullanıldığını kaydetti.

Osanmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bu yöntemle denizde denetleme yaptıklarını ifade ederek, bu yöntemle belediyenin 5 yıl içinde 10 milyon lira ceza uyguladığını ve denizlerin "pırıl pırıl" olduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

İzmit Körfezi'nde artık yunusların yüzdüğünün görüldüğünü dile getiren Osanmaz, uçuşlar sayesinde yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarının tespit edilerek itfaiye ekiplerine durumu bildirdiklerini kaydetti.

Osanmaz, Antalya'daki otellerin turizm amaçlı kullanabilecekleri deniz uçaklarının bulunmadığına vurgu yaparak, VIP turistlerinin aynı gün içinde Antalya'da çeşitli noktalara seyahat etmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Osanmaz, bu durumun turistler açısından da olumlu karşılandığını dile getirerek, deniz uçağı kullanılmasının turizme ciddi katkı sağlayacağını anlattı.

Pilotlara 15 gün içinde teorik ve pratik eğitimler vereceklerini belirten Osanmaz, yetiştirecekleri pilotlarla sektörün gelişmesine katkı sağlayacaklarını söyledi.

-Türkiye'nin ilk Deniz Uçağı Eğitim Merkezi-

Osanmaz, Avrupa'daki deniz uçağı eğitim merkezlerinin çok gelişmediğini belirterek, bu durumun coğrafi yapıdan kaynaklandığını söyledi.

Bölgedeki bazı göllerde de çok sayıda teknenin bulunduğunu ifade eden Osanmaz, "Kanada da Sapanca Gölü'nden küçük bir gölde 3 bin deniz uçağı var. Biz bu uçakları ülkemizde bisiklet gibi kullanabiliriz. Burada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de yardımlarıyla bir merkez kurduk. Dünyanın birçok deniz uçağı eğitim merkezlerini gezdim, en kapsamlısı bu. Denizde eğitim vereceğiz. Kanada'daki eğitim merkezleri kışın gelen teklifleri göllerin donması dolayısıyla geri çeviriyorlar. Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değil. Biz kış aylarında havanın müsaade ettiği her durumda uçabiliriz. Çevremizdeki ülkelerde bu merkezler yok."

Reklam
Reklam

Osanmaz, uçuş merkezinin Avrupa'daki 4'ncü kapsamlı uçuş okulu olduğunu dile getirerek, "Diğer 2 tanesi kış aylarında uçuş yapamıyorlar. Kanada ve ABD'de eğitim merkezi çok fazla var. Merkezimiz, dünyada en kapsamlı eğitim veren 3 merkezden biri konumunda. Çünkü açık denize iniş kalkış yapacağız. Onun için bu önemli" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: