"Türkiye'nin desteği sürecektir"

İSTANBUL (İHA) - NATO Parlamenterler Asamblesi'nin 48. Yıllık Genel Kurulu, İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bugün başladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin kararlılığı, İslamiyet'i terörle özdeşleştirme çabalarının geçersizliğini ortaya koymuştur" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'na, TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ ile birlikte geldi. Girişte basın mensuplarının sorularını cevapsız bırakan Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonra NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson'u kabul etti.

Reklam
Reklam

Sezer'in ardından toplantı salonuna gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gül, "Başbakan kim olacak?" soruları üzerine, "Bunun kararını, Sayın Cumhurbaşkanı verecek. Biz de bu doğrultuda hareket edeceğiz. Henüz hiçbir şey belli değil" dedi.

Genel kurulda, Asamble Başkanı Rafael Estralle'nin ardından TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ kısa bir konuşma yaptı.
Şükrü Elekdağ, Türkiye'nin, terör örgütü KADEK'e karşı 17 yıldır anti terör kampanyası geliştirdiğini belirterek, "Türkiye, 11 Eylül'de masum insanların katliamının da ardından terörizmi ortadan kaldırma konusunda uluslararası çabalara destek vermiştir. ISAF Komutası'nı elimize geçirmemizin ardından Türkiye, Müslüman nüfusu olan temel NATO müttefiği olmuştur. İttifakın genişlemesi, ortaklığın sınırlarını tekrar tanımlayacaktır. Türkiye, NATO'nun genişlemesini destekliyor. Terörizm konusundaki işbirliği, temel işbirliği alanlarından biridir" dedi.

Reklam
Reklam

Seçim sonrası yaşanan gelişmelere değinen Elekdağ, "Yeni seçilen 550 üyenin hepsi, Türkiye'nin AB üyeliğini kalbiyle desteklemektedir. Söz konusu üyeler, mümkün olan en kısa sürede Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ne uygun hareket etmesi için elinden geleni yapacaktır. NATO ve AB, Türkiye'nin bu hedeflerine ulaşması için ellerinden geleni yapmalıdır" şeklinde konuştu.

"11 EYLÜL SALDIRILARI YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATMIŞTIR" Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sözlerine "NATO Parlamenterler Asamblesi'nin, Türkiye'nin Kuzey Atlantik İttifakı'na katılmasının 50. yıldönümünde İstanbul'da toplanmış olması, bize ayrı bir mutluluk vermektedir" diyerek başladı.

Prag Zirvesi'nde, ittifakın geleceğine yön verecek önemli kararlar alınacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, "Asamblenin İstanbul'da yapacağı çalışmalar, Prag Zirvesi'nde dikkate alınacaktır. NATO, bu başarıyı soğuk savaş sonrası dönemde ortaya çıkan yeni koşullara kendini uyarlayarak ve bu uyarlamanın gerektirdiği dönüşümleri esnek bir biçimde gerçekleştirerek elde etmiştir. 11 Eylül saldırıları, uluslararası toplum için yeni bir dönemi başlatmıştır. 11 Eylül olayları, kitle imha silahlarına erişebilecek teröristlerin başvuracakları eylemlerin ne denli yıkıcı olabileceğini gösterdi. Müttefikler 11 Eylül'den sonra teröre karşı karar alarak, aralarındaki dayanışmayı ortaya koymuşlardır. NATO'nun, yeni tehdit ve riskleri de dikkate alarak, uyarlamaları daha ileri götürmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Sezer, Prag Zirvesi'nden önemli kararlar çıkacağını tekrarlayarak, genişleme sürecinin önemine değindi. Sezer, "Tüm adaylara, üyelik yolunun açılmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Prag sonrası dönemde de ittifakın kapısının, doruğa davet edilmeyecek adaylara açık tutulması, NATO üyelerinin gerektirdiği askeri sivil yapılandırmalara geçmelerinin özendirilmesi yerinde olacaktır. Türkiye bu konudaki desteğini sürdürecektir" dedi.
NATO'nun, 1995'ten bu yana Balkanlarda çatışmaların sona erdirilmesi ve barışın korunması konusunda belirleyici görevler üstlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, Prag'da liderlerin, NATO'nun Balkanlardaki yükümlülüğünü dile getirmesinin büyük önem taşıdığını ve ittifakın genişlemesinin de ancak tüm balkan ülkelerinin NATO üyesi olmalarıyla tamamlanabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

TERÖRLE MÜCADELE KONUSU Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, NATO'nun yeteneklerinin geliştirilmesinin de büyük önem taşıdığını söyledi. İttifakın yeteneklerinin, esasen ön görüldüğü gibi yeni ortama göre güçlendirilmesi gerektiğini belirten Sezer, "21. yüzyılda NATO'nun üstleneceği görevlere uygun, ortak güvenliğe hizmet edecek şekilde yönlendirilmelidir. Yetenekler konusunda ittifak yapısında başlatılmış olan çalışmalara etkin biçimde katılan Türkiye, bu bağlamdaki desteğini sürdürecektir. Türkiye, NATO karşılık gücüne gerekli destek ve katkıyı sağlamaya hazırdır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin terörle savaş konusunda bakışına değinen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "11 Eylül terör olayları, Avrupa Atlantik güvenliğinin bölünmez olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu gerçek, Türkiye'nin stratejik önemini daha da arttırmıştır. Yakın geçmişte etnik nitelikli terörün hedefi olan Türkiye, 11 Eylül'den sonra teröre karşı başlatılan savaşta etkin rol oynamıştır. Türkiye, ABD'nin başlattığı sürekli özgürlük harekatına tam destek vermiştir. Ülkemiz, Afganistan'da oluşturulan yardım gücüne destek sağlamış, İngiltere'den sonra bu gücün liderlerini üstlenmiştir. Bin 400 asker Afganistan'da görev yapmaktadır. Türkiye'nin kararlılığı, İslamiyet'i terörle özdeşleştirme çabalarının geçersizliğini ortaya koymuştur. Türkiye, terörizme karşı savaşta etkin rol oynuyor" dedi.

Reklam
Reklam

IRAK KONUSU Irak konusuna değinen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Yaşananları, Irak yönetiminin 1991'den bu yana BM güvenlik konseyi kararlarına uymamasından kaynaklanan bir sorun olarak görmekteyiz. BM Güvenlik konseyinin 8 Kasım'da kabul ettiği kararın, sorunun çözümü yönünde sunulan önemli bir fırsat oluşturduğunu düşünüyoruz. Irak yönetiminin kararı koşulsuz kabul ettiğini açıklamasını, çok önemli bir gelişme olarak karşıladık" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Sezer, ABD ile AB arasında zaten var olan güç açıklığının giderek uçuruma dönüşmesinden duyulan kaygıyı dile getirerek, şunları söyledi:
"NATO ile AB arasındaki işbirliği konusu, saydam ve kapsayıcı bir şekilde güvenliğin, bölünmezliği ilkesinin ve AB üyesi olmayan müttefiklerin güvenlik çıkarlarını gözetecek biçimdedir. Prag dosyasının önemli bir bölümünü, NATO'nun ortaklarla işbirliği, Akdeniz diyaloğunda atılacak yeni adımlar, ittifakın Balkanlardaki yüklenimleri oluşturmaktadır. İttifak çevresindeki bölgelerde yer alan ülkelerin tümü Avrupa Atlantik ilkelerini paylaşmaktadır. Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerin güçlendirilmesinin,

Reklam
Reklam

ittifakın güvenliğine katkıda bulunacağına inanıyoruz."

Son olarak, 11 Eylül sonrasında teröre karşı işbirliğinin yeni boyutlar kazanması ve Ortadoğu'da giderek derinleşen sorunlar karşısında Akdeniz diyaloğunun güçlendirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "NATO'nun ufku Kafkasya ve Orta Asya'ya kadar uzanmalıdır. Afganistan'daki sürekli özgürlük harekatı, özellikle Orta Asya'nın Avrupa Atlantik güvenliğinde ne denli önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir. NATO, demokrasiyi özümsemiş toplumların birlikteliğini sağlamaktadır. Asamble, ittifak içinde demokratik karar alma sürecinde önemli işlevler göstermiştir. Dünyada değişmeyen tek olgu, değişmenin kendisidir. NATO da değişmekte ve kendini yeni koşullara uyarlamaktadır."

350 MİLLETVEKİLİ KATILIYOR Bu arada, 19'u NATO üyesi, 17'si ortak üye ve 11'i gözlemci ülke statüsündeki ülkeden yaklaşık 350 milletvekilinin katıldığı "NATO PA 48. Yıllık Genel Kurulu"nun gündem maddelerini, "Silahların toplu imhasının yaygınlaşmaya başlaması ile ortaya çıkan yeni tehlikelerle karşı karşıya kalan NATO ittifakının bu yeni duruma adaptasyonu", "NATO üyelerine yönelik tehditler" ve "NATO'nun genişlemesi" konuları oluşturuyor. Türkiye'yi, 21. dönem milletvekilleri temsil ederken, şimdiki milletvekillerinden sadece Abdullah Gül yer alıyor.

Reklam
Reklam

Bugün, TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ, konuk heyet onuruna saat 20.00'de Rahmi Koç Müzesi'nde bir resepsiyon verecek.
Genel Kurul kapsamındaki Savunma ve Güvenlik Komitesi, Bilim ve Teknoloji Komitesi, Siyasi Komite, Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi ile Ekonomi ve Güvenlik Komitesi toplantıları ise 16-17 Kasım günleri arasında saat 09.15'de başlayacak ve 15 ayrı rapor ele alınacak. Asamblenin en önemli gündem maddelerinden biri olan NATO'nun genişlemesi konusundaki taslak deklarasyon da 19 Kasım'da ele alınacak. Taslak ayrıca, terörizm ve silahların toplu imhasına karşı savunmaya daha fazla öncelik verilmesi ve 1999 tarihli NATO Stratejik Konsepti'nin de yenilenmesi çağrısını içerecek. Deklarasyon, 21-22 Kasım 2002'de Prag'da yapılacak NATO Devlet Başkanları Zirvesi'ne sunulacak.

Asamblenin son gününde, 2 yıl görev yapacak NATO PA Başkanı seçilecek. Bu seçime ABD Delegasyonu Temsilciler Meclisi Heyeti Başkanı Douglas Bereuter'un tek aday olarak katılması bekleniyor.

Reklam
Reklam