"Türkiye'nin Domates Üretim Merkezi" Kumluca-Örtü Altı Sera Üreticiliğinin Önemli Merkezlerindenbiri Olan Antalya'nın Kumluca Ilçesinde Türkiye'dekidomates Üretiminin Yaklaşık Yüzde 15'i Gerçekleştiriliyor

Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca'da Türkiye'deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15'i gerçekleştiriliyor.

Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca'da Türkiye'deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15'i gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de örtü altı sera üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan, "Seracılığın başkenti" olarak adlandırılan Kumluca'da en fazla üretilen sebze ise domates. Kumluca'da üretilen domateslerin önemli bölümü Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en fazla sera alanının bulunduğu yerlerden olan Kumluca'da en fazla üretilen ürünün de domates olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2011 yılında 3 milyon 92 bin ton domates üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Kayhan, bunun yüzde 67'sinin Antalya'da, yaklaşık yüzde 15'inin ise Kumluca'da üretildiğini vurguladı.

Kumluca'da çeşitli domates türleri yetiştirildiğini anlatan Kayhan, bunlar içinde öne çıkanlarının normal tekli domates, salkım, çeri, kokteyl, kahverengi, beef ve bunlara bağlı diğer çeşitler olduğunu kaydetti.

Kayhan, Kumluca domatesinin en önemli özelliğinin rengi olduğunu dile getirerek, "İlçemizde üretilen domatesler kış aylarında bile yaz aylarında üretilmiş gibi kırmızıdır. Ayrıca dayanıklı olmaları nedeniyle ihracata uygundur. Bu özelliği sayesinde domateslerimiz beğeni toplamaktadır. Ayrıca kış mevsiminde hiçbir bölgede ilçemizdeki üretim kadar domates üretimi yapılmamaktadır" dedi.

Domates üretiminde yaklaşık 100 civarında çeşit bulunduğunu, ancak ekonomik olarak belirli çeşitlerin üretimine ağırlık verildiğini kaydeden Kayhan, şöyle devam etti.

"Türkiye genelinde domates üretimi 3 milyon ton civarındayken, ilçemizde bu rakam yaklaşık 400 bin ton civarındadır. Son yıllarda üreticilerimiz farklı domates çeşitlerini üreterek kendilerine farklı pazarlar aramaktadırlar. Bunda da başarılı olmaktadırlar. Üretilen domatesimizin yaklaşık yüzde 40'ı ihraç ediliyor."

Reklam
Reklam

Ziraat odası olarak çiftçileri farklı domates çeşitleri üretmeleri konusunda sürekli teşvik ettiklerini kaydeden Kayhan, bunu yaparken doğallığın dışına çıkılmamasını arzuladıklarına dikkati çekti.

Kayhan, gelecek yıllarda domates üretiminde çok daha farklı çeşitlerin üretileceğine ve bu üretimler sayesinde bölgenin hem çeşitlilik hem de ekonomik anlamda kazançlı çıkacağına inandığını kaydetti.

Bu arada Kumluca'da yaklaşık 20 bin dekar alanda domates üretimi gerçekleştiriliyor. Rengi, tadı ve şekliyle farklı olan sarı domates, lüks restoranlarda tadımlık olarak tüketilirken, üreticiler yüksek fiyata satılmasından dolayı üretimini tercih ediyor.

Barındırdığı "likopen" maddesinin yüksekliğiyle öne çıkan "kahverengi domates" üretiminin büyük bölümü de ihraç ediliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: